- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сукоб у Украјини показао слабост војне индустрије САД и ризике у евентуалном рату с Кином

© WikipediaРакетни систем ХИМАРС
Ракетни систем ХИМАРС - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Војни сукоб у Украјини показао је рањивост америчке војне индустрије, која угрожава способност Армије САД да води рат против Кине, следи из анализе Центра за стратешка и међународна истраживања.
„Одбрамбено-индустријска база САД није довољно припремљена за конкуренцију која постоји у овом тренутку у области безбедности. У главном регионалном сукобу, таквом какав је рат против Кине у Тајванском мореузу, САД би користиле муницију у количини која би, највероватније, премашила постојеће залихе Министарства одбране, показујући проблем празних складишта“, наведено је у извештају који је објављен у понедељак.
Наводи се да се стратешка опасност за САД састоји у неспособности одбрамбених предузећа те земље да оперативно попуњавају залихе наоружања, које су се услед ратних дејстава у Украјини смањили на веома низак ниво.
Према анализи објављеној у извештају, залихе противтенковских система „џавелин“, ракетних комплкса „стинер“, 155-милиметарских хаубица и одговарајућих пројектила, као и противартиљеријских радара већ се процењују као веома мале, а залихе ракетних система „хајмарс“, 105-милиметарских хаубица и оклопних возила БТР М112 као средње.
„САД би, највероватније, за мање од седам дана сукоба у Тајванском мореузу, исцрпле залихе бројних видова муниције, укључујући муницију далеког домета и високопрецизне пројектиле“, наведено је у документу.
Из њега следи да је за САД „изузетно тешко“ да издрже дуготрајан ратни сукоб, имајући у виду да Кина знатно инвестира у производњу муниције, набаваљајући високотехнолошке систгеме наоружања „пет до шест пута брже од Сједињених Америчких Држава“.
„Растућа стратешка конкуренција са земљама као што су Кина и Русија, које теже извозу војних система и технологија, прети да ће смањити предност Сједињених Америчких Држава“, наглашено је у документу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала