- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зашто су Немци занемели када су ушли у „Икеине“ робне куће

CC0 / Пиксабеј / Икеа
Икеа - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Продавци намештаја у Немачкој муче се са огромним падом продаје проузрокованим драстичним растом цена производа међу којима предњачи „Икеа“, пишу Фокус онлајн и Билд.
Иако је овај шведски произвођач најавио да ће његова роба у просеку поскупити девет одсто, Немци су шокирани јер су поједини комади некада омиљеног бренда поскупили и до 200 одсто, попут мирисних свећа Sinnlig које, уместо 0,99 евра, сада коштају 2,99 евра.
Цена полице Billy још у децембру 2021. износила је 39,99 евра, а сада је 59,99 док је верзија од пуног дрвета поскупила са 69 на 94,99 евра.
Цена ормара Sundvik порасла је за 40 одсто, оквир за кревет Neiden поскупио је са 49 на 80 евра, а према информацијама које доноси Билд, популарни сто Malm који је донедавно у Немачкој коштао 99,99 евра сада кошта 179,99 евра.
Осим тога, Билд је открио и да је „Икеин“ оквир за кревет Nesttun за годину дана поскупио за 130 одсто, а оно што је лоше за потрошаче јесте чињеница да у свом званичном одговору на питање о високим ценама, „Икеа“ није могла да демантује могућност њиховог даљег повећања, напоменувши да нису имуни на економске изазове који укључују високе трошкове превоза и енергије.
БВДМ, немачко удружење произвођача намештаја и кухиња, открило је како су своје цене подигли и остали произвођачи намештаја на просечном нивоу између 20 и 30 одсто, а томе је допринела и забрана увоза дрвета из Русије и Белорусије што је аутоматски подигло цене европског материјала.
Према проценама удружења, немачка дрвна индустрија је у 2022. години забележила губитак због смањене тражње која се делимично стабилизовала тек у новембру прошле године, али ни приближно на нивое од пре почетка украјинске кризе.
Званични подаци о инфлацији у Немачкој показују раст цена у сегменту намештаја и кућних апарата у просеку од 7,1 одсто, пренео је Јутарњи лист.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала