- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Без бриге – све иде на Новакову воденицу

© AP Photo / Aaron FavilaНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Пораз Рафаела Надала на Аустралијан опену, а пре тога и на Јунајтед купу, наговестио је да је Шпанац при крају каријере. Велико је питање може ли Шпанац до новог гренд слема, евентуално би могао да проба на Ролан Гаросу. Мада, са оваквим стањем тела тешко. Све то говори да „вода“ дугорочно иде на „Новакову воденицу“.
Једина важна ствар по којој је Надал успешнији од Ђоковића, ако изузмемо број освојених Ролан Гаросова, је број гренд слемова. Надал их има 21, а Новаки даље 22.
Ноле има више мастерса, више времена је провео на првом месту АТП листе, освојио је све гренд слемове минимум два пута, повезао је „Ноле слем“, освојио је све гренд слемове и мастерсе у односу на Надала и Федерера, има бољи међусобни скор од обојице. Само још барем да се изједначи са Надалом на 22 гренд слема и нико више неће моћи да приговори нешто чињеници да је, већ сада, најбољи у историји.А, може лако да се догоди и да прескочи Шпанца.
Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
СПОРТ
Жреб за Куп – вечити сазнали ривале
Али, генерално гледано, док Надал, за кога Александар Зверев предвиђа да ће се пензионисати после овогодишњег Ролан Гароса, клизи ка крају каријере, Новак изгледа одлично физички припремљено и као неко ко може да игра на највишем нивоу најмање још ову и следећу сезону и то без дилеме и сумње.
Математика је јасна: Надал има један гренд слем више и велики знак питања да ли ће освојити још неки. Ђоковић већ у Аустралији може до изједначења, а чак и да не дође, имаће још минимум два гренд слема ове сезоне (ако не буде могао на УС Опен) и три гренд слема следеће сезоне. То је суштински шест покушаја да дође само до једног гренд слема којим би стигао Надала од кога је бољи у готово свему другом.
„Рафаел Надал ће објавити да иде у пензију на Ролан Гаросу. Ја му то не желим, али мислим да ће одиграти велики турнир, можда га чак и освојити и онда рећи 'Довиђења' тенису", рекао је недавно Зверев за Еуроспорт.
Дакле, многима се чини да је Надал близу краја каријере.
© AP Photo / Michel EulerНовак Ђоковић и Рафаел Надал пред полуфинале Ролан Гароса 2021.
Новак Ђоковић и Рафаел Надал пред полуфинале Ролан Гароса 2021. - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Новак Ђоковић и Рафаел Надал пред полуфинале Ролан Гароса 2021.
Са друге стране, када Новака не мучи повреда, готово да нема појединца који може да му стане на црту иако има 35 година. У Аустралији му је велики минус повреда задње ложе, па зато навијачи српског тенисера стрепе за резултат на овом слему. И то је потпуно нормално и оправдано. И сам Новак није начисто да ли ће током меча осетити повреду или неће.
Улог је велики.
Уколико Ђоковић освоји Аустралијан опен поравнао би се са Надалом на коти 22, вратио би се на прво место АТП листе и додатно би увећао предност по броју освојених Аустралија јер је и сада рекорд на његовој адреси са девет титула. Била би то десета!
Али...
Чак и да се то све не догоди, те Новак којим случајем не успе до титуле у Аустралији, Србин у трци за најбољег играча свих времена поново држи све у својим рукама. Дуговечнији је од Надала и то сада долази на наплату.
Многи су критиковали Ђоковића када је прешао на биљну исхрану.
Чини се да је Ноле, као и обично, видео даље и боље него већина, па и у 35 изгледа спремно и вретенасто као дечак. Креће се, гибак је и агилан. Да ли би тако било да је наставио са исхраном која укључује месо? То не можемо да знамо са сигурношћу.
© AP Photo / Aaron FavilaНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Новак Ђоковић
Али, можемо да констатујемо да је склоп утицаја довео до тога да је Новак, иако генерација са Надалом, значајно мање подложан повредама него Шпанац и да ће извесно имати дужу каријеру. То све може да буде пресудно када се буде подвлачила коначна црта.
„Типичан мој ручак је паста без глутена са поврћем. Паприке, свежи парадајз, ђумбир, броколи, грашак, шаргарепа… Комбинујем разна поврћа са пастом преко које сипам маслиново уље и мало соли. У суштини, када играм меч неопходно ми је што више протеина, али мени је паста сасвим довољна, баш све што ми треба“, рекао је једном приликом Новак када је одговарао на питање како изгледа његов ручак.
Надал је у Аустралији испао у другом колу, а Новак је и даље први фаворит за титулу. Разлика је огромна.
Када све претходно речено Новакови навијачи знају, нема потребе да брину. Без обзира на резултат у Аустралији овог јануара – све иде на Нолетову воденицу. Шансе су на његовој страни, ма шта урадио прво против Рубљова, а затим и до краја Аустралијан опена. Ако не узме Аустралију, узеће неки од наредних слемова ове или следеће године.
Надал – можда (и тешко) Ролан Гарос, а после тога јако тешко било шта.
Све на ово говори да место најбољег у историји чека Новака. Ако Ноле већ сада није заузео ту позицију. Чак и да заврши каријеру са мање гренд слемова од Шпанца.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
СПОРТ
Аустралијанац тражи да се Новак депортује – бизаран покушај саботаже
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала