Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ: Очекујемо конструктиван приступ предлогу ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине

© AP Photo / Olivier MatthysВисоки представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је данас, након сусрета са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем у Бриселу, да се од Београда и Приштине очекује конструктиван приступ предлогу ЕУ о нормализацији односа.
Како је саопштено на сајту ЕУ, високи представник за спољну политику и безбедност је рекао да је потребно превазићи честе кризе, и додао да очекује конструктиван приступ обе стране и стога конструктиван ангажман на недавном предлогу ЕУ о нормализацији односа.
У саопштењу се наводи да је Борељ позитивно оценио „јучерашње јавно излагање председника Србије Александра Вучића о овом питању“. Борељ је нагласио да је важно да обе стране у потпуности испуне све обавезе проистекле из дијалога, укључујући и успостављање Заједнице српских општина.
Борељ је поновио посвећеност ЕУ европском путу Србије. Он је истакао задовољство због напретка у спровођењу реформи и обавеза из приступних преговора, укључујући у области владавине закона и слободе медија.
Такође, поздравио је кораке које је Србија предузела у усклађивању визне политике са ЕУ.
Дачић и Борељ су разговарали и о заједничкој спољној и безбедносној политици (ЦФСП) и заједничкој сигурности и одбрамбеној политици (ЦСДП). Борељ је рекао да је важно ускладити ЦФСП након, како је навео, руске „агресије на Украјину“.
Високи представник је рекао да ЕУ има јака очекивања у вези са Србијом, као земљом кандидатом за чланство у ЕУ, што подразумева да Београд треба да стане уз ЕУ по питању спољне политике и одлука, а све у складу са својим стратешким избором о европској интеграцији.
Борељ је поздравио, како се наводи, „континуирани, веома квалитетан допринос Србије Унијиним ЦСДП мисијама и операцијама“, пренео је Танјуг.
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
СРБИЈА
Дачић из Брисела: Наше је да учинимо све што можемо, црвене линије јасне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала