- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Генерал Герасимов именовао две нове претње за безбедност Русије

© Sputnik / Анна Садовникова / Уђи у базу фотографијаРуска војска
Руска војска - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Тежња НАТО-а да се прошири на рачун Финске и Шведске као и коришћење Украјине као оруђа за вођење хибридног рата против Москве представљају нове претње за Русију, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије генерал армије Валериј Герасимов за лист „Аргументи и факти“.

„У циљу неутралисања ових претњи највише руководство земље је поставило задатак да се коригује План изградње и развоја Оружаних снага“, рекао је Герасимов.

Конкретно, биће формирани Московски и Лењинградски војни округ, три моторизоване дивизије у Херсонској и Запорошкој области, као и армијски корпус у Карелији.
По речима Герасимова, циљ ових корака је заштита суверенитета и територијалног интегритета Русије и стварање услова за социјално-економски развој земље.
Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, руску војску у наредне три године чекају велике промене.
Шведска и Финска су у мају 2022. године поднеле захтев за чланство у НАТО-у, али су процес њиховог присаједињења Алијанси блокирале Турска и Мађарска. Турске власти захтевају изручење грађана који се у Анкари сматрају терористима – пре свега се ради о Радничкој партији Курдистана.
Шведска је навела да не може да испуни све захтеве и да неће то да учини, посебно указујући на немогућност изручења шведских држављана другој земљи.
Шведски министар одбране Пол Јонсон изјавио је да ће земља након уласка у НАТО настојати да „допринесе колективној одбрани“, укључујући повећање присуства Алијансе дуж источне границе ЕУ.
Русија је поручила да би улазак Финске и Шведске у НАТО био грешка, пошто нема претњи по њихову безбедност.
Герасимов је 11. јануара 2023. године постављен за команданта Здружене групе трупа у зони специјалне војне операције Русије у Украјини.
Више о ситуацији у Украјини:
Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Специјална операција у Украјини
Герасимов: Русији се супротставља практично цео Запад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала