- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Пловидба бродова у Финском заливу осигурана је међународним правом

© Sputnik / Михаил ВоскресенскийПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Русија рачуна на то да је пловидба бродова у Финском заливу осигурана међународним морнаричким правом, без обзира на планове Естоније да уведе приобалну зону у том подручју, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Ипак постоји међународно право, и треба полазити од тога. Слобода пловидбе је осигурана управо тим правом. Полазимо од тога да ће тако бити и надаље“, изјавио је Песков, коментаришући најаву естонских власти о могућности увођења приобалне зоне у Финском заливу, у границама од 24 морске миље од полазне тачке територијалног мора те земље.
Шефица естонске дипломатије Урмаса Рејнсалу рекла је да влада те земље проучава правне основе за увођење приобалне зоне у границама од 24 морске миље од полазне тачке територијалног мора те земље, а да је циљ такве одлуке да се контролише поштовање законодавства Естоније и да се ојачају безбедност, заштита животне средине и објеката археолошке и историјске вредности, пронађених у мору.
Амбасадор Русије у Талину Владимир Лапајев је рекао да Естонија може да формира приобалну зону у Финском заливу, али да не може да ограничава пловидбу бродова у том појасу.
„Естонија има право да успоставља приобалну зону, да је додаје територијалним водама, али ствар је у томе што суверенитет државе не важи у приобалној зони и није могуће ограничавати слободу пловидбе у приобалној зони“, рекао је Лапајев за телевизијски канал „Русија 24“.
Он је оценио да се ситуацију у вези с приобалном зоном свесно надувава у медијима, који на тај начин „придају себи важност“.
Једино што би се могло учинити у приобалној зони, како је навео амбасадор, јесте додатна контрола у случају да се сумња да брод који се тамо налази нарушава законодавство државе којој приобална зона припада.
Фински залив - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
РУСИЈА
Медији: Естонска влада жели да ограничи пловидбу руских бродова у Финском заливу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала