- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Најопаснији човек у Америци“: „Њујорк пост“ разоткрио везе Сороша, великих медија и утицаја на САД

© AP Photo / Olivier Hoslet, Pool PhotoЏорџ Сорош у седишту ЕУ у Бриселу.
Џорџ Сорош у седишту ЕУ у Бриселу. - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
„Џорџ Сорош је најопаснији човек у Америци“, реченица је којом „Њујорк пост“ започиње текст о том милијардеру, његовим везама са великим медијима и утицају на преобликовање САД по Сорошевим либералним замислима, од спољнополитичких приоритета до подривања правног система.
Текст Мета Палумба, аутора књиге „Човек иза завесе: Унутар тајне мреже Џорџа Сороша“, открива везе милијардера и 54 важне медијске фигуре у САД и испитује Сорошеве инвестиције у либералну пропаганду, позивајући се на извештај организације „Media Research Center“.

Везе Сороша и важних медијских личности

Међу 54 особе из света медија, како наводи извештај чији су аутори Џозеф Васкез и Ден Шнајдер, су новинари, водитељи, колумнисти, уредници, функционери медијских компанија...
Међу најзначајнијим медијским фигурама, повезаним са Сорошем, често тако што су на функцијама у организацијама које он финансира, између осталих су:
Кристијан Аманпур са Си-Ен-Ен-а, која је у управном одбору непрофитне организације „Center for Public Integrity“ коју финансира Сорош, а бави се истраживачким новинарством и најчешће критикује републиканске финансијере.
Лестер Холт са Ен-Би-Си-ја, Сели Базби из Вашингтон поста, извршни уредник АП-а Џули Пејс и главни уредник Ројтерса Алесандра Галони сви су у управном одбору организације „Member of the Committee to Protect Journalists“, коју такође подржава Сорош, а циљ јој је одбрана права новинара.
Маргарет Бренан са Си-Би-Ес-а и Фарид Закарија са Си-Ен-Ен-а су у управном одбору веома утицајне тинк-тенк организације Council on Foreign Relations, специјализоване за америчку спољну политику.
Председник Ен-Би-Си групе Сезар Конде је у борду директора Аспен института, такође тинк-тенк организације коју подржава Сорош. Аспен институт је последњих година основао комисија, која нагиње левици, а бори се против такозваних дезинформација и повезана је у афери „Твитергејт“ са сузбијањем текста о афери са Хантером Бајденом на друштвеним мрежама.
Председник и генерални директор Националног јавног радија (НПР, заједница више од 1.000 јавних радио-станица у САД) Џон Ленсинг повезан је са Сорошем тако што милијардер директно финансира његову организацију.
Енџи Дронбик Холан, главна уредница ПолитиФакта, је у управном одбору организације International Fact-Checking Network, коју такође подржава Сорош, а која је директно вршила притисак на Фејсбук* да цензурише оно што они сматрају погрешним информацијама, а иде против либералног наратива. Та организација је кровна за више факт-чекерских организација.
„Њујорк пост“ наводи како то показује да Сорош не само што финансира медије да спроводе његову левичарску агенду, већ новцем покушава да се изолује од критика.

Сорошеве критичаре оптужују за антисемитизам

У Васкезовом и Шнајдеровом извештају наводе се и примери: Кристијан Аманпур је 2018. године у разговору са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом оптужила премијера те земље Виктора Орбана да је „антисемита“ јер се противи Сорошевом утицају у Мађарској.
Аутор текста Мет Палумбо цитира своју књигу, у којој наводи да су „лажне оптужбе за антисемитизам против Сорошевих критичара најчешћи начин за напад који користе медији чији рад милијардер подржава“.
Како се додаје, током саслушања Брета Каваноа при избору у Врховни суд САД, „ТинкПрогрес“, који подржава Сорош, називао је „антисемитском теоријом завере“ извештаје да је милијардер учествовао у финансирању протеста против тадашњег председника Доналда Трампа и оптуживао Трампа самог да се „укључује у антисемитске акције“.
© AP Photo / Delcia LopezДоналд Трамп
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Доналд Трамп
У међувремену, Сорош је дао пет милиона долара на напоре да се спречи кандидатура Каваноа, а адвокат Дебра Кац, која је радила на томе, била је потпредседница организације Project on Government Oversight коју Сорошев Фонд за отворено друштво директно финансира.
Тако је, према наводима „Њујорк поста“, НПР добио два милиона долара од Сороша како би запослио додатних 100 новинара. А када је емитер на шпанском Radio y Televisión Martí објавио прилог о томе како „Сорош баца погледе на Латинску Америку“, НПР је то назвао „антисемитизмом против Сороша које плаћа држава“, алудирајући на чињеницу да се та станица финансира из буџета.
„Пример да се свака критика Сороша назива антисемитизмом шири се и на друге публикације које нагињу левици, као што су АП, „Вашингтон пост“, „Њујорк тајмс“... До ког нивоа бесмислености иду те оптужбе говори и то што је „Момент магазин“ оптужио израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа за антисемитизам када је критиковао Сороша“, пише „Њујорк пост“.
Тај лист наводи да је Сорош током владавине Доналда Трампа од 2016. до 2020. потрошио најмање 131 милион долара како би утицао на 253 новинара и медијска активиста како би промовисао левичарске идеје у погледу абортуса, економије, полиције, ЛГБТ идеологије, климатских промена...
„Њујорк пост“ тврди да су у управним одборима организација које Сорош финансира и новинари „Њујорк тајмса“, „Лос Анђелес тајмса“, „Балтимор сана“, Си-Ен-Ен-а, Еј-Би-Си њуза, „Сакрамент обија“ и бројних других медија.
*Активности „Мета“ - друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке
Милијардер Џорџ Сорош - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
РУСИЈА
Захарова: Ако је Сорош повезан са америчким медијима, демократија САД иде на сметлиште историје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала