- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

НБС омогућила репрограм кредита: Који дужници могу да одложе своје обавезе

CC0 / / Кредит
Кредит - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите насTelegramOdyssey
Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) усвојио је данас одлуку којом је омогућен репрограм пољопривредних кредита и оним дужницима који се баве откупом и складиштењем воћа, саопштила је централна банка.
Из НБС наводе да је овај репрограм омогућен пошто су у тренутној фази пољопривредног циклуса због отежаних околности, а посебно смањене тражње и неповољних кретања цене малина на међународном тржишту, укључени у ланац производње и откупа воћа, односно малина, у посебно неповољном положају.
Репрограм обавеза подразумева могућност одлагања измиривања обавеза дужника према банци по основу главнице најмање шест, а највише 12 месеци.
Рок отплате кредита се у случају репрограма продужава тако да износ рате, односно периодичне обавезе која би се плаћала по истеку грејс периода, утврђен у моменту одобравања репрограма не буде већи од износа пре примене репрограма, а у току трајања грејс периода дужници ће плаћати искључиво уговорену камату.
Право на репрограм могу остварити дужници који 31. маја прошле године нису били у доцњи дужој од 90 дана по било којој обавези према банци на коју се репрограм примењује, који нису у статусу неизмирења обавеза у тој банци и чија се потраживања не сматрају проблематичним кредитом.
Захтев за репрограм дужници могу поднети банци у њеним пословним просторијама, електронским путем или поштом до 30. априла 2023. године, при чему банке репрограм дужнику одобравају у року од 30 дана од пријема захтева.
Из НБС наводе да усвајањем овог прописа, у сарадњи с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Народна банка исказује пуно разумевање за отежане околности у којима су се, поред пољопривредних произвођача који се баве производњом воћа, нашли и они који обезбеђују реализацију производње откупом и складиштењем воћа у хладњачи, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала