- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Рогозин: У Донбасу ће бити тестирани минобацачи са паметним нишанима и роботизована оклопна возила

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаМинобацач калибра 120 милиметара
Минобацач калибра 120 милиметара - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Русија ће у фебруару током борби у зони специјалне војне операције тестирати минобацаче опремљене паметним нишанима, рекао је за Спутњик бивши директор „Роскосмоса“ и руководилац научно-техничког центра „Царски вукови“ Дмитриј Рогозин.
По његовим речима, минобацачи калибра 120 милиметара са паметним нишанима тестирани су прошле године у зони специјалне војне операције након чега су дорађени.
Произвођач нишана за минобацаче је компанија „Автоматика“. Ново оруђе омогућава да се брже отвара ватра на противника.

„У фебруару ћемо добити на располагање потребан број тих минобацача за пробно коришћење. Наравно, тестираћемо их у борбама“, рекао је Рогозин.

Он је подсетио да се минобацач калибра 120 милиметара широко користи у свим јединицама, а када „Царски вукови“ потврде да то оруђе ефикасније и прецизније гађа противника може почети масовна куповина паметних нишана.

Борбени робот „Маркер“

По речима Рогозина, у зони специјалне операције биће тестиране и две верзије перспективног борбеног робота „маркер“ – извиђачка са беспилотном летелицом и јуришна. У фебруару ће у Донбас стићи три таква возила.
Како је објаснио, борбена верзија овог роботизованог оклопног возила може бити опремљена противтенковским ракетним системима, тешким митраљезима и другим оружјем. Што се тиче извиђачке верзије, дрон се подиже на висину од око150 метара и обезбеђује видљивост до 20 километара. Са оклопним возилом је повезан каблом за напајање, стога на његов систем не могу утицати средства за електронско ратовање.
Рогозин је истакао да ће извиђачки „маркер“ бити распоређен на фронту где ће помоћу беспилотне летелице извиђати терен сатима.
Русија је 2019. године представила борбено експериментално оклопно возило „маркер“ које је у стању да аутоматски прорачунава маршруту кретања, како у урбаним срединама, тако и на неравном терену.

Нова средства за електронско ратовање

Нова средства за електронско ратовање омогућиће да се зона примене украјинских дронова удаљи на километар од линије фронта, рекао је Рогозин.
Према његовим речима, „Царски вукови” су обезбедили тестирање система за електронско ратовање, између осталог и на аеродрому у Доњецку током борби. Систем је развила приватна компанија „Рубеж инжењеринг“, .
Рогозин је додао да нова опрема за електронско ратовање може да се користи и на беспилотним летелицама, што ће омогућити да се повећа зона онеспособљавања противничких дронова.
Више о ситуацији у Украјини:
Мисија Старлинк - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
РУСИЈА
Рогозин: Руска војска добила нове комуникационе сателитске терминале
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала