- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Скандал због уџбеника за основну школу у Хрватској: Децу уче да у БиХ живе само Бошњаци

CC0 / Pixabay / Дигитална настава
Дигитална настава - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
У Босни и Херцеговини живе само Бошњаци, наводи се у уџбенику за четврти разред који користи 80 основних школа у Хрватској.
Спорни радни уџбеник природе и друштва „Нина и Тино“, чији је издавач „Профил Клетт“, у ком се наводи да у БиХ живе само Бошњаци, али не и Срби и Хрвати, у употреби је од школске 2021/2022. године.
Случај је откривен када се Вечерњем листу јавио родитељ једног ученика загребачке школе, коме је учитељица поставила питање који народи живе у БиХ. Он је одговорио исправно, Бошњаци, Хрвати и Срби, будући да су му родитељи пореклом из БиХ, али га је учитељица исправила да је тачан одговор онако како пише у уџбенику – да у БиХ живе само Бошњаци.
Родитељ тог ученика каже да су реаговали и други родитељи и додаје да је „жалосно да тако уче деца у Хрватској“.
„Разочаран сам том, слободно могу рећи, провокацијом. Чак и површни познаваоци прилика знају да у БиХ живе Хрвати, Срби и Бошњаци, а не само Бошњаци“, рекао је он, додајући да ни у једном уџбенику за основне или средње школе који се користе у БиХ нема навођења таквих нетачних података.
Спорни уџбеник има дозволу хрватског министарства образовања и као таквог бирају га учитељи у школама.
Наиме, у свим хрватским основним школама, када је реч о уџбеницима по којима ће учити ученици од првог до четвртог разреда, одлуку о избору уџбеника, односно издавача, барем према важећем Закону о уџбеницима и другим образовним материјалима, доносе учитељи разредне наставе на начин који осигурава вишегодишње коришћење уџбеника унутар школе.
Међутим, законом је предвиђено да стручни тим министарства, уколико то не примете аутор или лектори издавача, мора да уочи нетачности, техничке недостатке или непроверене чињенице, наводи Вечерњи лист. У том случају, уџбеник се враћа на дораду, а ако се грешке не исправе, уџбеник не сме ући у употребу.
„Министарство образовања тражиће хитно изјашњавање издавача „Профил Клетт“ о том тексту и отклањање пропуста. Поменути уџбеник одобрен је за коришћење у школи након што је трочлани стручни тим провео поступак утврђивања усклађености уџбеника с предметним планом и програмом и међупредметним темама те Правилником о уџбеничком стандарду и оценило уџбеник прихватљивим“, наводе из тог министарства.
Представници издавача „Профил Клетт“ нису одговорили на питања хрватског медија.
Слављење Олује у Сплиту - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
РЕГИОН
Кад неко одраста на злослутној пароли „Убиј Србина“ – последице су све језивије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала