- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинска војска трпи велике губитке: Зашто Кијев предлаже Минску пакт о ненападању

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаМинск
Минск - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Кијев предлаже Минску пакт о ненападању јер, како кажу руски експерти, украјинска војска трпи велике губитке у зимској кампањи руске специјалне војне операције па жели да евентуалним договором с Белорусијом добије одређене безбедносне гаранције. Тада би трупе с белоруске границе могле да буду пребачене на правац ка Доњецку.
Како је изјавио белоруски лидер Александар Лукашенко, Украјинци с једне стране моле да Минск ни у ком случају не уђе у сукоб са Украјином и не шаље своју војску тамо, док с друге стране прижељкују хаос у Белорусији и наоружавају белоруске милитанте.
„Предлажу да се склопи пакт о ненападању. Не знам шта ће то Украјинцима”, изјавио је он на састанку посвећеном друштвено-политичкој ситуацији у земљи.

Натовци психолошки припремили Украјину за напад Белорусије

Како каже за Спутњик водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин, Украјина из страха предлаже Минску да склопе пакт о ненападању.
„Натовци су психолошки припремили Украјину да ће је напасти Белорусија. Кијев мисли да се Минск спрема да нападне украјинску државу јер се руске трупе налазе на територији ове земље. Међутим, главни задатак руских војника тамо је да заштите Белорусију од могућег напада, пре свега, западних земаља, НАТО и Пољске”, објашњава стручњак.
С друге стране, према мишљењу руског политиколога Јурија Подољака, овим пактом, Кијев жели да добије безбедносну гаранцију искључиво зарад своје користи.
„Украјинске оружане снаге трпе велике губитке у зимској кампањи. Непријатељ има велике проблеме у близини Артјомовска, Соледара, на Запарошком правцу, Угљедару…И сада је за Кијев позадина изузетно важна. Овде се ради о белоруској граници која се протежę стотинама километара. Према белоруским подацима, на њеној граници се налази око 17.000 украјинских војника. И наравно, Кијев би веома волео да ове трупе извршавају борбене задатке на неким другим правцима”, констатује саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и шеф катедре за политичке науке и социјологију на Руском економском универзитету „Плеханов“ Андреј Кошкин. Према његовим речима, циљ Кијева је да пребаци војску са границе Белорусије.
„Они планирају да њихове трупе почну да делују у правцу Доњецка. Због тога им је и потребан пакт о ненападању с Минском“, наглашава саговорник Спутњика.

Пакт о ненападању према условима Кијева

Што се тиче пакта о ненападању, по оцени Кошкина, овај документ би заступао интересе и услове украјинске државе.
„Они не само да ће захтевати да Белорусија ни у ком случају не напада Украјину и не прелази границу, него ће захтевати и да се на територији ове државе не налазе руске оружане снаге“,објашњава наш саговорник.
Осим тога, према речима Подаљака, Украјина овај пакт уопште не схвата озбиљним предлогом за мир.
„Ово је покушај утицаја на белоруску јавност. Они желе белоруском становништву да покажу како Украјина наводно жели мир, а Белорусија не“, објашњава наш саговорник.
На питање да ли ће Белорусија пристати да склопи пакт о ненападању са Украјином, Кошкин каже да ће се белоруски лидер Александар Лукашенко прво посаветовати са председником Русије Владимиром Путином.
„Белорусија је део Савезне државе. Због тога заједно морамо да доносимо овако важне одлуке“, наглашава стручњак.
Међутим, руски политиколог Јуриј Светов сматра да белоруски лидер неће пристати на склапање пакта са Украјином.
„Сумњам да ће Лукашенко потписати овај документ. Белорусија је у савезничким односима са Русијом. И ове две земље су склопиле много споразума. Потписивањем пакта о ненападању са Украјином Минск би у суштини издао свог савезника“, објашњава стручњак.
Подсетимо, због заоштравања ситуације на западним границама Савезне државе, Минск и Москва су се договорили о распоређивању регионалне војне групе две земље.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова истакла је да распоређивање заједничке регионалне групације снага Русије и Белорусије представља одговор на јачање снага НАТО-а у Пољској и балтичким земљама.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
РУСИЈА
Лукашенко: Украјина нам предлаже пакт о ненападању
Руско-белоруске војне вежбе  - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
РУСИЈА
Запад гура Кијев да увуче у рат Белорусију, неопходни заједнички маневри са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала