- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Зашто звезде алармантном брзином нестају са ноћног неба

Звезде - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Ако смо до сад на неком подручју могли да видимо 250 звезда у периоду од 12 година, тај број се смањио на тек 100 видљивих звезда, упозоравају научници.
Ако вам се чини да у последње време све ређе видите звезде на ноћном небу - нисте једини.
Исто је приметио и тим истраживача који је анализирао десетине хиљада опажања грађана широм света.
Након 12 година анализирања, објавили су студију у часопису Science, у којој су открили да звезде полако нестају с ноћног неба. Тачније, у последњих 12 година, небо је постајало све светлије. И то стопом од отприлике 9,6 посто сваке године, односно небо је двоструко светлије сваких осам година, прецизирају научници.
У позадини овог осветљавања заправо је светлосно загађење које спрјечава благу светлост звезда да допире до Земље. Истраживачи истичу како проблем светлосног загађења није ништа ново, међутим алармантна је стопа којом се она појачава.
Научници истичу како је мерење светлине неба, а тиме и укупне видљивости звезда, веома тешко. Пре свега, за мерење се често користе сателити који су у Земљиној орбити, а који имају значајно другачији поглед у односу на човека који је на Земљи. Како би покушали да измере шта се тачно може видети са Земље, истраживачи су потражили помоћ обичних грађана.
Анализом тих опажања открили су да је вероватни главни кривац за све лошију видљивост звезда - ЛЕД расвета која је у протеклих 12 година постала главни извор светлости у целом свету.
Истраживачи истичу да је 2011. године ЛЕД расвета имала тек један посто тржишног удела. Мање од 10 година касније, тај је удео већ износио 47 посто и само се повећава.
Упозорили су како то не утиче само на посматрање звезда, већ и на цео екосистем. Неколико раније објављених студија показало је да све светлије ноћно небо утиче на биљке, животиње и њихову међусобну интеракцију. Лабораторијске студије, наводе истраживачи, показале су и физиолошке промене код риба због све светлијег ноћног неба.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала