Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амерички амбасадор објаснио Србима да боље зна шта су санкције, него Срби који су их трпели

© Tanjug / JADRANKA ILIĆКристофер Хил
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил казао је данас да САД схватају да Србија има своје историјско искуство са санкцијама, али, како истиче, „почела је да плаћа превисоку цену за своју уздржаност по питању санкција Русији“.
Хил је, одговарајући на питања новинара колико је реално да ЕУ уведе Србији санкције уколико Србија не прихвати нови европски предлог за решење косовског питања, казао да није у позицији да говори о тим евентуалним санкцијама, али да је ЕУ озбиљна по питању санкција Русији у којима сви учествују иако им то не пада лако.
„Санкције које је ЕУ увела Русији уведене су да би се зауставила ужасна и илегална агресија на суседа – Украјину“, казао је Хил новинарима пре почетка конференције „Борба против заробљавања државе у југоисточној Европи“.
Додаје да што се тиче САД и ЕУ, европски предлог за дијалог Београда и Приштине је прави пут којим се треба кретати како би се решио проблем који нас све оптерећује више од 20 година.
„Зато треба озбиљно размотрити овај предлог и размислити о начинима да се усвоји и да се на њему ради“, казао је Хил.
Одговарајући на питање новинара да ли му се чини да је Београд спремнији да прихвати европски предлог од Приштине и Аљбина Куртија, Хил каже да су Европљани уложили велике напоре да приближе две стране и у том смислу подсећа да су у два наврата и у Београду и у Приштини боравили саветници за националну безбедност.
„Сви се труде да пронађу решење како бисмо у региону опет видели успостављање мира и позитивне ситуације. САД 100 одсто подржавају предлог ЕУ, наравно, то је процес и ништа није готово док није готово, односно то ће трајати. Што се тиче Аљбина Куртија са њим смо имали многе састанке, али не бих његове ставове говорио уместо њега“, казао је амерички амбасадор, преноси Танјуг.
Амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
СРБИЈА
Хил: Прво ЗСО, потом оно што је наведено у француско-немачком предлогу за КиМ
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала