Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Делегација Србије апеловала у Стразбуру на ПССЕ да не прими Приштину у то тело

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Представници делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе апеловали су данас на парламентарце ПССЕ да не приме Приштину у то тело, наводећи да би то значило и прејудицирање преговарачког процеса и исхода као и рушење међународног права.
Парламентарна скупштина Савета Европе, која заседа у Стразбуру, на данашњој седници је расправљала на тему пораста тензија у преговорима између Приштине и Београда.
Шефица делегације Србије Биљана Пантић Пиља је изјавила за Танјуг да су у расправи највише учествовали чланови албанске, приштинске и српске делегације. Додала је да је у расправи учествовао и украјински посланик који заговара независно Косово Олексиј Гончаренко.
"У данашњој расправи у Парламентарној Скупштини Савета Европе на тему пораста тензије између Приштине и Београда, као шеф српске делегације, истакла сам да Парламентарна скупштине Савета Европе, која се бави људским правима, треба да буде упозната са порастом насиља на Косову и Метохији од стране Албанаца према Србима", рекла је Биљана Пантић Пиља.
Она истиче да је пред ПССЕ набројала скорашње инциденте.
"Упитала сам чланове Скупштине да ли мисле на те тензије, и рекла да их нисам чула као велике борце за људска права да су осудили нападе на Србе", рекла је Биљана Пантић Пиља.
Како је саопштила, пред Парламентом СЕ је рекла да је Београд посвећен дијалогу, али да Приштина мора да поштује све потписане споразуме.
"Најважније је успостављање ЗСО као и да се спрече етнички напади на Србе. Или им је можда циљ коначно истребљење Срба са КиМ?! Поштовање територијалног интегритета и суверенитета је кључно за мир," закључила је она.
Стална чланица делегације Србије у СЕ, посланица СВМ-а Елвира Ковач, подсетила је да је Европска унија 2011. године омогућила процес дијалога Београда и Приштине и додала да је 19. априла 2013. потписан Бриселски споразум.
"Схватајући да процес приступања ЕУ и нормализација односа треба да теку паралелно и подржавају једни друге, Република Србија ће остати у потпуности посвећена наставку процеса нормализације и дијалогу са Приштином", рекла је Ковачева.
Додала је да се у најновијем извештају Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију истиче значај историјског помирења српског и албанског народа, истичући да дугорочно, без "дубоке нормализације" неће бити ни институционално-политичке консолидације.
"Али, договор захтева конструктивизам и компромис, са обе стране, спремност на компромис је неопходна", рекла је Ковачева.
Она је оценила да је упориште за свеобухватну нормализацију односа и помирење, могуће наћи у две кључне речи: дијалог и компромис.
"Одбијање дијалога и компромиса додатно компликује међународне политичке односе и дијалог Београда и Приштине. Немогуће је доћи до решења ако се у дијалогу види слабост, ако се одбаци став да - бирати компромис значи изабрати живот", рекла је она.
Нагласила је да, живот подразумева одступања и уступке, а да супротност компромису није поштење, идеализам, одлучност, већ фанатизам и пропаст.
"Београд је неговао конструктиван приступ у дијалогу са Приштином покушавајући да дође до компромисног решења, док друга страна не жели да постигне договор. Дијалог је дошао до своје прекретнице: или ће се формирати Заједница српских општина или ће потонути у небитност", оцењује Ковачева.
Како је истакла, последњих дана били смо сведоци кулминације дугорочне кризе дијалога, напомињући да дијалог суштински није напредовао, због нереаговања Приштине.
"Чињеница је да се власти у Приштини до сада нису суочиле са санкцијама, нити са казнама међународне заједнице за такво понашање", додала је она.
Елвира Ковач је нагласила да Београд очекује да ће међународна заједница изврши притисак на Приштину, како би спровео договорено, а пре свега обавезу формирања ЗСО.
"Дакле, став Србије је непромењен и јасан: сваки покушај решавања косовског питања могућ је само кроз успостављен механизам дијалога. Све што је до сада потписано мора да се спроведе, укључујући Резолуцију СБ УН 1244, Бриселски споразум, Вашингтонски споразум... Најважније је да се осигурају права и потпуна безбедност Срба на Косову и Метохији", закључује Ковачева.
Чланица сталне делегације Скупштине Србије при ПС СЕ, народна посланица ССП-а, Јелена Милошевић подсетила је чланове Скупштине да се у последњих месец дана на КиМ догодило неколико оружаних напада на Србе у којима су учествовали Албанци.
"На православни Божић упуцана су два дечака Стефан (11) и Милош (21) из возила у покрету којим је управљао припадник оружаних снага Косова. Аљбин Курти је у изјави рекао да су нападнути грађани Косова. Врло је важно нагласити да су то српски дечаци на које је пуцано из пиштоља само зато што су српски дечаци. То нису грађани Косова, то су деца", изјавила је Милошевићева данас у Стразбуру.
Милошевићева је подсетила да је само дан након рањавања два дечака, претучен и српски младић који се враћао с Божићне литургије, као и да је пре само неколико дана пуцано на Србе који су били у возилу које је уништено од метака, а један од двојице Срба је тешко рањен.
"Узимајући све наведено у обзир, врло је тешко говорити о поштовању људских права на Косову, где се свако мало пуца на Србе као на дивљем западу. Срби су мете на Косову само због тога што су Срби, укинута су им сва људска права и угрожено им је основно људско право - право на живот", рекла је Милошевићева.
Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић позвао је данас у Стразбуру ПС СЕ да остане чврста у одбијању покушаја самопроглашеног тзв. Косова да постане члан Савета Европе.
"Они који крше територијални интегритет суверених држава не би требало да буду прихваћени у организације посвећене заштити тих принципа. Упркос нападима и малтретирању Срба, привремене власти у Приштини настављају теже ка чланству у Савету Европе. Приштина је, штавише, једностраним актом сецесије 2008. године грубо прекршила демократски Устав Србије и Резолуцију1244 Савета безбедности УН", рекао је Јовановић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала