Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хаварија на копу Колубара; ЕПС: Нема веће штете, снабдевање струјом стабилно

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Ванилица/Cropped photo / Рударски басен Колубара
Рударски басен Колубара - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
У копу Колубара дошло је до хаварије када је клизиште зауставило рад једног багера. Коп је обишла министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић после чега је изјавила да неће бити угрожено снабдевање струјом Лазаревца и околних места.
„Дошло је до хаварије у РБ Колубара, клизиште је зауставило рад једног багера, који је значајан за ово источно поље (Е) и хтела сам да се уверим да нема већег оштећења на опреми. Нико није повређен и најважније је да су ту људи који санирају ситуацију“, навела је Ђедовићева у изјави достављеној Танјугу.
Према њеним речима, трафо-станица није угрожена, али би требало да се и даље надгледа да и она не буде угрожена.
„Она само напаја копове, односно не напаја околна места. Има довољно угља на депонијама за снабдевање топлане која греје Лазаревац“, рекла је Ђедовићева.
Указала је да је, ипак, брине то што је производња угља у Колубари 30 одсто нижа у последње две недеље и да ће због ове хаварије бити још нижа.
„Морамо да радимо на већим количинама депонија угља, то јест, залихама угља да не би наш енергетски систем и снабдевање грађана електричном енергијом дошли у питање. Из папира и извештаја се неке ствари не могу видети и зато сам ту — да се уверим да су ствари под контролом. Дошло је до хаварије, али није угрожено ни снабдевање струјом околних места, а ни грејање“, навела је Ђедовићева.

ЕПС: Производња угља није угрожена, сигурно снабдевање грађана

Овим поводом огласио се и ЕПС, наводећи да је у уторак поподне због активације постојећег клизишта тренутно заустављена производња багера "глодар 7" који ради на откопавању угља на БТУ систему (багер-трака-утовар).
Рад капацитета ЕПС-а је стабилан и снабдевање грађана и привреде је сигурно, истиче се у саопштењу. Екипе за санацију изашле су на терен у најкраћем року, а производња угља у Огранку РБ „Колубара“ није угрожена.
Нема повређених радника, нити утицаја на снабдевање електричном енергијом насеља у зони рударских радова, наводе из ЕПС-а.
У току су радови на терену, а очекује се да ће багер, након склањања земље која је делимично затрпала једну спољну гусеницу багера „глодара 7“, бити транспортован на локацију, где ће у наредних десетак дана бити урађени већ раније планирани превентивни машински радови.
Такође, биће појачан рад багера „глодар 8“, а у петак ће се укључити и „глодар 2“ како би се надокнадиле количине угља које копа „глодар 7“.
Рад свих производних капацитета Електропривреде Србије је стабилан, а на депонијама термоелектрана ЕПС-а има 1,48 милиона тона угља, што је за 5,4 одсто више од плана и депоније су потпуно спремне.
Снабдевање грађана и привреде електричном енергијом је сигурно, а током јануара ЕПС је извезао електричне енергије у вредности 12,4 милиона евра.
И наредних дана биће настављен извоз електричне енергије и то од седам до 10 милиона киловат-сати дневно, наведено је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала