- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Калабухов: Отварање канцеларије руске амбасаде у Бањалуци унапредиће сарадњу Српске и Русије

© Фото : YouTube/RTRS vijesti, snimak sa ekranaИгор Калабухов
Игор Калабухов - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Отварање Канцаларије руске Амбасаде у Бањалуци додатно ће унапредити сарадњу Републике Српске и Русије, коју Москва веома цени, изјавио је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.
"Веома је важно што заједнички реализујемо стратешке, односно економске и пројекте у области културе и образовања", рекао је Калабухов у уторак у Српцу где је у манастиру Осовица присуствовао редовној годишњој седници Скупштине Императорског православног палестинског друштва (ИППД) - одељења у Републици Српској.
Он је рекао да подржава рад ИППД-а које активно ради на очувању православља више од стотину година, као и одбрани традиционалних вредности које вековима баштине руски и српски народ, саопштено је данас из овог удружења.
"Хвала вам на подршци Русији у међународној арени. Желео бих да нагласим потребу за уједињујућим иницијативама, с циљем јачања климе толеранције, сарадње и међународног разумевања државотворних народа у БиХ", рекао је Калабухов, преневши поздраве у име Министарства спољних послова Русије.
Он је подсетио да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума и да све у БиХ мора бити резултат договора политичких снага и појединаца.
Говорећи о дешавањима у Украјини, Калабухов је рекао да је јасно да то није рат локалног карактера.
"Сведоци смо врло интересантних историјских догађаја и оно што се дешава у Украјини није неки локални конфликт, већ егизистенцијална битка, јер је циљ Запада да елиминише Русију", казао је Калабухов, преноси РТРС.
Председник Одељења ИППД у Републици Српској Миладин Митровић рекао је да ово друштво, сагласно својим одредбама, наставља рад усмерен на очување цивилизацијских тековина и вредности које проповеда православна вера.
"Један од приоритетних задатака остаје чвршће повезивање српског и руског народа у свим сверама друштвеног живота. Вишегодишња сарадња нашег удружења са партнерима из Русије у науци, образовању, економији, култури и другим областима све је видљивија у Републици Српској", рекао је Митровић.
Он је подсетио да Друштво жели да допринесе очувању и јачању веза Српске и Србије, као и јачања нацоналног идентитета српског народа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала