- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Колумбијски председник одбацио предлог САД да се руско оружје из те земље преда Украјина

© AP Photo / Juan Manuel BarreroГуставо Петро
Густаво Петро - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Колумбијски председник Густаво Петро потврдио је у уторак да је Вашингтон разговарао са Боготом о трансферу руског оружја у Кијев. Према речима шефа државе, Колумбија не разматра овај предлог САД.
„У једном од разговора, генерал [Лаура] Ричардсон и други амерички представници рекли су ми да ће због немогућности да Колумбија одржава и ремонтује то оружје, они то учинити и послати га у Украјину“, рекао је Петро на конференција за штампу у Буенос Ајресу.
Према Петровим речима, руска опрема која је тренутно у поседу Колумбије је у лошем стању, јер нема начина да се одржава.

„Ми не заузимамо ни једну страну. Ми смо на страни мира. Према томе, ниједан комад руске опреме, у каквом год стању да се налази на нашој територији, неће бити употребљен у том сукобу", додао је он.

Петро је напоменуо да је покренуо тему Украјине на самиту Заједнице латиноамеричких и карипских држава (CELAC), који се одржава у Буенос Ајресу.
„Латинска Америка, уместо да се клади на то који ће блок превладати – НАТО или Русија, треба да захтева мир“, рекао је он.
Претходно је шеф Јужне команде САД генерал Лора Ричардсон рекла да Венецуела, Куба, Никарагва и још шест земаља Латинске Америке имају руско оружје и да САД раде на томе да „ово руско оружје замене америчким ако те земље желе да га пребаце у Украјину“.
Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков је током брифинга рекао да америчка иницијатива има законска ограничења, али да ће Кремљ ипак пажљиво пратити ово питање.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала