- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачки тенкови поново на „источном фронту“: Прва реакција Русије на слање „леопарда“ Кијеву

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIТенк немачке производње "леопард 2"
Тенк немачке производње леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Одлука Берлина да испоручи Кијеву тенкове „леопард 2“ изузетно је опасна, саопштила је руска амбасада у Немачкој.
„Та изузетно опасна одлука подиже сукоб на нови ниво конфронтације и противречи изјавама немачких политичара о томе да Немачка не жели да се укључује у то. Нажалост, то се изнова и изнова дешава“, изјавио је амбасадор Русије у Берлину Сергеј Нечајев.
Како је прецизирао, одлука Берлина да испоручи Кијеву тенкове значи „коначно одбијање Немачке да призна историјску одговорност пред руским народом за страшне злочине нациста током Другог светског рата који немају рок трајања и заборављање тешког пута послератног помирења Руса и Немаца“.
Нечајев је констатовао да ће, уз одобрење руководства Немачке, борбени тенкови са немачким крстовима поново бити послати на „источни фронт“, што неминовно води страдању не само руских војника, него и цивилног становништва.
„Берлин је донео ову одлуку у дане 80-годишњице пробијања блокаде Лењинграда у којој је погинуло на стотине хиљада совјетских грађана. Она уништава остатке међусобног поверења, наноси непоправљиву штету руско-немачким односима који су ионако у жалосном стању, те доводи у питање могућност њихове нормализације у догледно време“, закључио је амбасадор.
Раније је саопштено да је Немачка донела одлуку да пошаље Украјини 14 тенкова „леопард 2“. Наиме, циљ Берлина је да испоручи Украјини два тенковска батаљона тенкова „леопард 2“, а чета од 14 тенкова је први корак. Поред тога, и други европски партнери ће испоручити Кијеву тенкове „леопард 2“. Немачка намерава да изда дозволу за извоз тенкова „леопард 2“ у Украјину земљама које планирају да их испоруче из својих залиха.
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Специјална операција у Украјини
Немачка шаље Украјини 14 тенкова „леопард“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала