- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: На територији Немачке се налазе америчке окупаторске трупе

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEАмерички војници испред хаубице М109 "паладин" у немачкој војној бази Графенвер
Амерички војници испред хаубице М109 паладин у немачкој војној бази Графенвер - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
После Другог светског рата САД нису правно озваничиле крај окупације Немачке, а правно на територији Немачке још увек постоје америчке окупаторске трупе, заправо, има их много, сматра председник Русије Владимир Путин.
„Што се тиче Аустрије, на пример, совјетске трупе биле су у Аустрији, али су добровољно отишле. А Совјетски Савез, Русија, као правни наследник Совјетског Савеза, деловала је као гарант устава Републике Аустрије и гарант неутралног статуса Републике Аустрије. И уопште, многи обични грађани Аустрије то знају и захвални су Русији на таквој позицији“, рекао је председник у разговору са студентима МГУ са којима се састао поводом Дана студената.
Путин је прокоментарисао и ситуацију у Немачкој.
„Рецимо, највећа држава у Европи, привредни гигант – Савезна Република Немачка... и Совјетски Савез формализовали су крај окупације, правно. После Другог светског рата Немачка је, као што знате, подељена на четири сектора – амерички, енглески, француски и совјетски. Дакле, Совјетски Савез је формализовао престанак овог окупационог статуса, али Сједињене Америчке Државе нису. И, строго говорећи, формално-правно, на територији Немачке постоје америчке окупаторске трупе. А фактички и јесте тако – њих је тамо веома много“, закључио је он.
Путин је додао да и сами немачки политичари говоре о недовољном суверенитету земље.
„И сами немачки политичари говоре да Немачка после Другог светског рата никада није била суверена држава у пуном смислу те речи“, рекао је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала