- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Складишта пуна: Пелет ће бити јефтинији? Цена дрва пала драстично

CC0 / Рixabay / Пелет
Пелет - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
За пет дана истиче уредба о ограничењу цене пелета, али нема опасности да ће овај енергент поскупети, већ пре може бити јефтинији од тренутних 38.000 динара за тону. Цене дрва су у паду због засићености тржишта, а ове зимске сезоне, због рекордно ниске тражње и лоше понуде, најгоре су прошли трговци угљем, од којих су неки затворили стоваришта.
Огревно дрво које је у једном тренутку имало рекордну цену од више од 100 евра за кубик, нарочито на подручју Београда, најпре је већ у новембру појефтинило на 8.000, сада му је најчешћа цена у унутрашњости Србије 6.500, а максимална опет на подручју главног града 9.000 динара и то за исечен и на кућну адресу испоручен кубик, пише „Блиц бизнис“.
Најјефтиније огревно дрво, по ценама од чак 4.000 динара без превоза, тренутно се може наћи у источној и деловима југозападне Србије, јер су они најбогатији шумом. Тражња је спорадична, због топле зиме знатно је мања и потрошња код оних који су раније обезбедили пуну количину ове врсте огрева за зимску сезону, тако да промета готово и нема“, причају трговци огревним дрветом.
Што се тиче угља, ситуацију са овим енергентом целе претходне године одликовала је слаба снабдевеност и рекордно мали промет. Угља из Рударског басена „Колубара“, сирове и суве „Колубаре“ коју је користио највећи број домаћих потрошача, није било, а испоруке угља из рудника из Босне и Херцеговинебиле су минималне.
На слабо посећеним стовариштима ових дана може се пронаћи угаљ „станари“ по цени од 18.000, те „пљевља“ и „штаваљ“ по цени од 23.000 динара за тону. Драстични пад промета проузроковао је да поједини власници стоваришта једноставно ставе „кључ у браву“.
„Ми не радимо још од 1. октобра, јер робе уопште није било, испоруке „бановића“, „ковина“, „костолца“ и „колубаре“ или није било или је она била десеткована. Уместо два камиона седмично, добијали смо два на месечном нивоу, због тога није испоштована тражња купаца који су одустали од куповине, а с друге стране остали су нам велики трошкови одржавања и плата запослених, тако да је једино решење било затварање“, кажу у једном београдском стоваришту угља које је после деценије рада затворено.
Коначно, пелет чија је цена у једном тренутку била виша од 400 евра, готово дупло скупље него пре две године, уредбом Владе Србије до краја овог месеца може да се продаје по максималних 38.000 динара за тону. Од 1. фебруара, срећом, он неће бити скупљи, тврди председник Групације за обновљиве изворе енергије и производњу пелета при Привредној комори Србије (ПКС) Младен Стојадиновић.
„Апсолутно неће бити скупљи. У ситуацији каква је тренутно на тржишту то не може да се догоди, јер потражња за овим енергетом је минимална, складишта продаваца и произвођача су попуњена или пуна, тако да нема шансе да пелет у наредном периоду поскупи. Реално је очекивати да Влада Србије укине забрану његовог извоза, а ако ће остати ограничење продајне цене, то је у реду“, каже Стојадиновић за „Блиц бизнис“.
Цена пелета, како се слаже, свакако се неће вратити на ниво од 205 евра, јер ни струја неће бити 35 евра по мегават-сату, али не искључује могућност извесног појефтињења овог енергента.
„Не можемо очекивати повратак на ту цену, јер су трошкови скроз другачији. Основно је питање трошкова производње који су и даље велики и даље расту, а тражње нема. Тако да ће произвођачи пелета у неком тренутку морати залихе да продају испод цене коштања, само да би преживели овај период док се тржиште поново не активира“,сматра он.
Стојадиновић каже да је и током трајања уредбе о ограничењу цене код неких произвођача било могуће купити пелет по нижој цени, за 35.000 динара по тони.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала