- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

УН: Резултати привреде Русије у 2022. бољи од очекиваних

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Руска привреда забележила је пад од оквирно 3 одсто у 2022. години у односу на прогнозирано смањење од 15 одсто, наводи се у извештају Уједињених нација „Светска економска ситуација и перспективе“.
„Након почетка рата у Украјини, првобитна очекивања су била да ће се руска економија смањити за оквирно 10-15 одсто у 2022. години. Чињенице показују да је забележен пад од приближно 3 одсто“, наводи се у документу.
Уједињене нације додају да је велика количина залиха омогућила многим фирмама да одрже производњу у току одређеног периода, док су истовремено поступци Централне банке доприносили финансијској стабилности.
Према очекивању УН, руска привреда ће опасти за још 2,9 одсто у овој години, ако се ништа не промени.

Украјинска привреда у паду за преко 30 одсто

С друге стране, према извештају УН, привреда Украјине бележи пад од преко 30 одсто у 2022. години, због огромног уништења њене инфраструктуре, проблема у производној и трговинској делатности, значајног смањења радне наге и огромне миграције становништва.
УН додаје да ће обнова земље након сукоба захтевати „огромне“ финансијске ресурсе.
У извештају се истиче да се Немачка, Италија и Велика Британија, као и раније суочавају са претњом умерене рецесије у 2023. години због инфлације.
Уједињене нације поред тога наглашавају да ће темпо раста БДП-а Сједињених Америчких Држава у 2023. години успорити и да ће ове године индикатор порасти за 0,4 одсто, док је 2022. године износио 1, 8 одсто.
Званичне статистике о динамици руске привреде о резултатима 2022. године за сада нема. Истовремено, руски председник Владимир Путин говорио је о очекивањима смањења економије од само 2,5 одсто. Званична прогноза Министарства за економски развој о динамици БДП је пад од 0,8 одсто. Први вицепремијер Андреј Белоусов је крајем децембра изјавио да очекује динамику „око нуле“.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
РУСИЈА
Путин: Динамика руске економије ─ позитивна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала