- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО После САД и Немачке, тенкове Украјини шаљу и Француска и Норвешка

Пратите нас
У току је 336. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Немачка шаље Кијеву 14 тенкова „леопард“. Према наводима медија, председник САД Џозеф Бајден данас би могао да донесе одлуку о слању тенкова „абрамс“ Кијеву. Русија упозорава да ће сви тенкови испоручени Украјини бити уништени.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:17 25.01.2023
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Специјална операција у Украјини
У Минхену протести против испорука оружја Украјини /видео/
18:56 25.01.2023
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
СВЕТ
Пентагон: Нови пакет помоћи Украјини – вредан 400 милиона долара
18:17 25.01.2023
Министар одбране Норвешке Бјорн Арилд Грам саопштио је да ће ова земља испоручити тенкове Украјини, али није прецизирао о којој количини тенкова се ради.
„Тренутно су тенкови веома тражени. Норвешка и влада подржавају предају тенкова Украјини. Норвешка треба да буде укључена“, рекао је министар.
На питање да ли би ти тенкови били истог типа као немачки, министар је одговорио да Норвешка има различите варијанте тенкова, односно „леопард 4“.
18:17 25.01.2023
Француска: Први тенкови АМХ10-РЦ биће испоручени Украјини у фебруару
Први тенкови АМХ10-РЦ, које Француска шаље Украјини биће испоручени у фебруару, саопштио је министар одбране Француске Себастијан Лекорно за ТВ канал „Франс 5“.
Он је додао да Француска из безбедносних разлога није објавила конкретан број оклопних возила које ће испоручити Кијеву.
„Опрезни смо у вези са овим. Руси су саопштили да планирају да нападну логистичке ланце и места преко којих може стићи војна помоћ Запада, тако да ми опрезније говоримо о роковима и количини испорука“, истакао је Лекорно.
16:55 25.01.2023
Украјински председник Владимир Зеленски захвалио је западним партнерима за одлуку о слању тенкова.
Он је за британски ТВ канал „Скај њуз“ рекао да број тенкова и рок испоруке имају пресудну улогу.
„Веома сам задовољан. Желим да захвалим Немачкој, Британији и САД што су донели такву одлуку, али ако ћемо отворено и поштено, број тенкова и рок кад могу да стигну код нас то игра главну улогу“, рекао је Зеленски.
16:37 25.01.2023
Председник Мексика Андрес Мануел Лопес Обрадор изјавио је да је одлука немачке владе да пошаље тенкове у Украјину није у складу са жељама немачког народа.
Обрадор је рекао да је Берлин предузео овај корак под притиском медија.

„Моћ коју имају медији користе олигарси по читавом свету како би потчинили владе. На пример, Немачка није желела да се превише укључује у рат у Украјини. Против становништва Немачке или већине Немаца влада доноси одлуку да пошаље више оружја у Украјину под притиском немачких медија и такве ствари се дешавају свуда“, рекао је он.

16:02 25.01.2023
Сједињене Америчке Државе ће Украјини послати 31 тенк М1 „абрамс“ у вредности од 400 милиона долара, пише новинар агенције Блумберг Џордан Фабијан, позивајући се на своје изворе.
15:51 25.01.2023
Украјински медији јављају да се у Запорожју чују експлозије.
15:50 25.01.2023
Три теретне платформе са тенковима „леопард“уочене су на једном од путева у области око престонице Финске.
На друштвеним мрежама објављен је видео-снимак платформи али финска војска је одбацила претпоставке корисника мрежа да тенкове спремају за транспорт у Украјину.
У војсци објашњавају да су тенкови упућени на вежбе на југ земље у област града Ханко.
„У правцу града Ханко одржавају се заједничке вежбе пешадије и поморских снага. Ради се о вежбама које се одржавају у ово доба године у којима је примењују оклопна возила и зато су тенкови пребачени тамо“, рекао је представник војске Мери Лепјанен за лист „Илта Лехти“.
Фински министар одбране Мико Савола је раније данас изјавио да ће Финска бити део напора да се Украјини пребаце тенкови „леопард“, не наводећи детаље.
15:41 25.01.2023
У неким областима Украјине проглашена је ваздушна опасност. Сирене су се чуле у Кијеву и Кијевској области, као и Черкаској, Черниговској, Кировоградској и Житомирској области.
15:27 25.01.2023
Посланик Бундестага из опозиционе странке АфД Петар Бистрон оптужио је немачког канцелара Олафа Шолца да је одбацио послератне мировне принципе доносећи одлуку да Кијеву преда тенкове „леопард“.
„Основе послератног времена сте управо одбацили. Посебна одговорност немачке за жртве Другог светског рата је била смислена. Никада више не ратовати, не слати наоружање у у зону сукоба – то су биле основе наше спољне политике у послератном периоду. Ући ћете у историју као канцелар који је то одгурнуо “, рекао је Бистрон.
15:15 25.01.2023
Рад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
РУСИЈА
Ако употребите бомбе као у Југославији... Москва послала жестоко упозорење Западу
15:12 25.01.2023
Амерички председник Џозеф Бајден обратиће се јавности у 18 сати по средњеевропском времену у вези са подршком Украјини.
Медији су раније објавили да ће Бајден данас објавити да ће Америка дати Кијеву 30-50 тенкова „абрамс“.
14:53 25.01.2023
САД финализирају планове о слању тенкова „абрамс“ Украјини
Власти Сједињених Америчких Држава финализирају планове о слању око 30 тенкова „абрамс“ Украјини, рекли су за телевизијски канал Си-Ен-Ен извори упознати са ситуацијом.
Медији су у уторак објавили да председник САД Џозеф Бајден намерава да у среду објави да ће Украјинцима бити предато 30 до 50 тенкова „абрамс“.
13:34 25.01.2023
Финска се припрема за испоруку тенкова „леопард“ Украјини
Финска се припрема за учешће у пројекту испоруке тенкова „леопард“ Украјини, саопштио је министар одбране те земље Мико Савола.
„Одлука међународне заједнице о предаји Украјини тенкова 'леопард“ напредује. И Финска намерава да учествује у томе“, рекао је Савола.
Он није могао да прецизира на који ће начин та земља учествовати у пројекту.
„Не могу да кажем какав ће бити тачан распоред у овој етапи, али Снаге одбране ће приступити припреми“, рекао је министар и додао да допринос његове земље пројекту не може бити велики и суштински.
13:27 25.01.2023
Обука украјинских војника за управљање „леопардима“ већ у јануару или почетком фебруара
Обука украјинских војника за управљање немачким тенковима „леопард 2“ могла би да почне крајем јануара, или почетком фебруара, рекао је представник Бундесвера.
13:07 25.01.2023
Пољска предложила нове санкције против Русије, укључена и нуклеарна енергетика
Пољска је предложила Европској унији нове санкције против Русије, између осталог и у сфери нуклеарне енергетике, наводи агенција РАР позивајући се на своје изворе.
„Пољска је предала Европској комисији и земљама-чланицама своје предлоге, који се тичу деестог пакета санкција против Русије и још једног пакета санкција против Белорусије“, пише агенција.
Напомиње се да, између осталог, Пољска тражи да се обустави сарадња са Русијом у области нуклеарне енергије, забрану увоза дијаманата и каучука из Русије, као и забрану на увоз намештаја из Белорусије.
Осим тога, Пољска је предложила и да се руске компаније и организације искључе из система УЕР (Upstream Emission Reduction), која укључује трговину сертификатима о емисијама у производњи угљоводоника, искључење руских банака из банкарског система СВИФТ, укључујући Гаспромбанку, Алфа банку и забрану на пренос америчких долара у Русију. Нове санкције би се односиле и на руске бродове и софтверске програме.
Пољска тражи да се забрани увоз из Белорусије намештаја, асфалта и битумена, гуме, производа од стакла, као и да се спречи транспорт робе приколицама које су регистроване у Белорусији и Русији.
13:06 25.01.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
- Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 20 војника у правцу Красног Лимана;
- Руске јединице настављају успешну офанзиву у правцу Доњецка;
- Оружане снаге Русије су у правцу Херсона спречиле покушај украјинске војске да на леву обалу Дњепра пребаци диверзантско-извиђачке групе;
- У правцу Купјанска руска војска је уништила два самоходна топа немачке производње „Panzerhaubitze 2000“ и преко 90 украјинских војника;
- Руске оружане снаге уништиле су у ДНР два складишта муниције Оружаних снага Украјине. Укупни губици противника у протеклом дану у правцу Доњецка износе 60 војника;
- Оружане снаге Русије за дан су осујетиле деловање седам диверзантско-извиђачких група Оружаних снага Украјине у Харковској области и ЛНР;
- Јединице групе трупа „Восток“ заузеле су повољније положаје у правцу Запорожја. Уништено је више од 60 украјинских војника;
- Оружане снаге Русије уништиле су чету тактичке групе резерви Оружаних снага Украјине на десној обали Дњепра у Херсонској области;
- Оружане снаге РФ за дан су уништиле 79 артиљеријских јединица Оружаних снага Украјине на положајима;
- Ваздушно-космичке снаге Русије обориле су украјински Су-27 у подручју Славјанска у ДНР;
13:03 25.01.2023
Си-Ен-Ен: Украјинским снагама све теже да гађају руске циљеве
Украјински чиновници саопштавају да украјинским снагама постаје све теже да гађају руске циљеве због тога што Руси „уче на својим грешкама“, преноси телевзијски канал Си-Ен-Ен.
Према наводима канала, украјинској војсци је све теже да изводи нападе на логистичке центре и складишта с муницијом.
Представник Главне обавештајне управе Миинистарства одбране Украјине Вадим Скибицки рекао је за телевизијски канал да Кијев очекује да ће руска војска кренути у офанзиву на пролеће.
„Русија ће наставити офанзивна дејства, јер нису успели да постигну основни циљ – потпуну окупацију Доњецког и Луганског региона. На те територије, како претпостаљамо, биће усредсређени основни офанзивни напори Руске Федерације“, рекао је Скибицки.
12:57 25.01.2023
Стални представници ЕУ потврдили продужавање санкција Русији
Стални представници земаља-чланица Европске уније у среду су на седници у Бриселу усагласили планирано продужење економских санкција против Русије, које су уведене због ситуације у Украјини, рекао је за Спутњик извор у Европској унији.
„Санкције су усаглашене. Да би та одлука била објављена, потребна је потврда Савета Европске уније“, рекао је саговорник Спутњика.
Економске санкције се продужавају на сваких шест месеци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала