- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Откривене прве „руске“ егзопланете

CC0 / Pixabay / Егзопланета — илустрација
Егзопланета — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Телескоп највеће руске Специјалне астрофизичке опсерваторије (САО) Руске академије наука, која се налази у Карачај-Черкезији, открио је осам кандидата за егзопланете, саопштио је научни директор Института за свемирска истраживања (ИКИ) Руске академије наука Лев Зелени.

„Руски научници су помоћу специјалног роботског телескопа открили прве ‘руске“ егзопланете“, рекао је Зелени на пленарној седници 47. академских предавања о космонаутици у знак сећања на С. П. Корољова.

На основу презентације приказане током говора научног директора ИКИ РАН, откривено је укупно осам предмета.
Према Зеленом, телескоп упоређује сјај појединих звезда у различитим временским интервалима и тако закључује да се у њиховој орбити налазе планете.
Руски научници дуго нису учествовали у потрази за егзопланетама. Тек од 2020. године Специјална астрофизичка опсерваторија Руске академије наука почела је посматрања помоћу роботског телескопа од 50 центиметара за откривање егзопланета транзитном фотометријом, односно откривањем тренутака када планета „троши“ део сјаја звезде.
Егзопланете су све планете ван Сунчевог система са потенцијално насељивим условима. Тешкоћа у њиховом откривању је у томе што звезде око којих круже егзопланете сијају много јаче и помрачују их.
Прва егзопланета откривена је 1992. Сада постоји преко пет хиљада познатих планета, а научници верују да би само у нашој галаксији могло постојати стотине милијарди ових планета.
Звездани систем Проксима Кентаури - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена нова егзопланета која кружи око звезде најближе Сунчевом систему
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала