- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Будимпешта оптужила Кијев за сурову мобилизацију Мађара

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVУкрајински војници
Украјински војници  - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Закарпатске Мађаре „на суров начин“ мобилишу у украјинску војску, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
„Уз Украјинце, гину и Мађари... Јер у украјинску војску мобилишу и Мађаре који живе у Закарпатју. Последњих дана су се појавили снимци како се то понекад сурово дешава“, рекао је он.
Министар је нагласио да многи мобилисани на крају и гину. Према његовим речима, то је још један разлог зашто Будимпешта инсистира на потреби да се отпочну мировни преговори.
Мађарски медији раније су писали да се у Закарпатју спроводи највећа мобилизација од почетка сукоба. То се дешава због великих губитака Закарпатске 128. брдске јуришне бригаде код Соледара. Лист „Метропол“ је, конкретно, објавио да су се на неколико стотина метара од границе са Мађарском у хладњачама недељама налазила тела украјинских војника, о чијој смрти нису обавештавали њихове породице. Са друге стране, лист „Рипост“ објаснио је да Служба безбедности Украјине (СБУ) забрањује рођацима погинулих закарпатских Мађара да их траже на друштвеним мрежама и говоре о њиховој смрти.
Раније је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да је украјинска команда добила задатак да формира резерве у војсци. Врховна рада је, на предлог Зеленског, продужила период ратног стања и опште мобилизације у Украјини за 90 дана – до 19. фебруара ове године.
Канадски инструктори обучавају украјинске војнике  - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Специјална операција у Украјини
Мађарска неће обучавати украјинске војнике, а одбија и да снабдева Кијев оружјем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала