- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Црвена линија се помера“: Након тенкова, Зеленски од НАТО-а затражио – ловце

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЛовци Ф-16
Ловци Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски затражио је од западних земаља да испоруче Кијеву авионе и ракете.
„Данас сам разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Морамо да одблокирамо испоруке ракета дугог домета Украјини. Важно нам је да проширимо сарадњу када је реч о артиљерији, морамо се изборити за то да се Украјини испоруче авиони“, наводи се у саопштењу на сајту кабинета Зеленског.
Како је истакао саветник украјинског министра одбране Јуриј Сак, кијевске власти желе да добију од Запада ловце.
„Ако их добијемо, предност на бојном пољу ће бити огромна. Нису у питању само Ф-16. Авиони четврте генерације – то је оно што нам је потребно“, рекао је Сак за Ројтерс.

„Политико“: На Западу воде дебате о испоруци ловаца

Лист „Политико“ пише да западне земље већ воде унутрашње дебате о могућности испоруке ловаца Кијеву, али да се многи плаше да би таква одлука довела до ескалације сукоба. Како је прецизирано, то питање су покренули украјински званичници уз подршку балтичких земаља.
Ловци би били следећи логичан корак“, рекао је неименовани дипломата из Северне Европе, истакавши да је Вашингтон саопштио Кијеву да „у овом моменту“ не може бити говора о испоруци ловаца.

„Тамо постоји црвена линија, али су прошлог лета црвена линија били системи 'хајмарс' па се она померила. Затим су црвена линија били тенкови и она се такође помера“, рекао је извор.

Други неименовани саговорник из дипломатских кругова рекао је за „Политико“ да је испорука ловаца „тренутно потпуно незамислива“, али да би разговори о томе могли да почну „кроз две, три недеље“.
Претпоставља се да ће дебате о испоруци ловаца Кијеву вероватно изазвати још више спорова него ситуација са испорукама тенкова. Како наводи лист, неколико европских званичника и дипломата је саопштило да њихове власти више не сматрају ту идеју промашеном, али констатују високу опасност од ескалације.

„Логистички кошмар“

„Слање авиона биће озбиљан логистички задатак за украјинске савезнике“, пише „Политико“. Аутор чланка оцењује да би се могућа испорука ловаца Кијеву могла претворити у „логистички кошмар“.

Како се наводи, амерички ловци Ф-15 и Ф-16 специфични су по томе што су за њих потребне дуге и квалитетне писте „којих у Украјини нема“. Притом, експерти истичу да би руске снаге могло с лакоћом да открију било какав покушај изградње базе и да изведу напад на њих.
По мишљењу неименованог стручњака, Украјини би више одговарали амерички ловци Ф-18 или ловци шведске производње „грипен“ пошто би могли да полећу са краћих писта и захтевају мање одржавања.
Међутим, министар одбране Шведске Пол Јонсон рекао је за „Политико“ да његова земља „не планира да шаље ловце 'грипен' Украјини у скорије време“.

Лондон не разматра испоруку ловаца Украјини

Велика Британија не разматра могућност испоруке авиона Украјини, плашећи се ескалације, пише лист „Телеграф“, позивајући се на изворе.
„Извори из Ратног ваздухопловства саопштили су да се сматра да слање авиона 'превише води ескалацији'“, наводи лист.
Такође се наводи да Велика Британија у будућности „не искључује“ слање високо прецизних ракета дугог домета Украјини, али извори истичу да се у овом моменту та опција „не разматра“.
Немачки тенк „леопард 2“ - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
РУСИЈА
Креће „тенковска коалиција“: Како ће опаке Западне машине да се заглаве у украјинском блату /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала