- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Горану Петровићу уручен „Београдски победник“

© STRAHINJA AЖIMOVIЖКњижевник Горан Петровић примио награду „Београдски победник“ за свој роман „Папир“ на свечаности у Библиотеци града Београда.
Књижевник Горан Петровић примио награду „Београдски победник“ за свој роман „Папир“ на свечаности у Библиотеци града Београда. - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Награђиваном књижевнику Горану Петровићу уручена је данас награда „Београдски победник“ за роман „Папир са воденим знаком“ на свечаности у Библиотеци града Београда.
Петровић је истакао да има пуно драгих људи којима би се захвалио.
То је читав низ драгих људи, пре свега свима из издавачке куће ‘Лагуна‘. Ту је мој уредник Дејан Михаиловић, а посебно бих се захвалио Дејану Папићу, оснивачу ‘Лагуне‘, јер је био веома стрпљив. Ретко постоји толико стрпљиви издавач“, истакао је књижевник Горан Петровић, алудирајући на чињеницу да је награђени роман, као и други издат у исто време „Иконостас‘ припремао и писао пуне 22 године.
Уместо званичног говора, Петровић је одлучио да свима прочита своју нову пригодну причу „Пећина“, која одговара овом тренутку и поводу.
© STRAHINJA AЖIMOVIЖКњижевник Горан Петровић примио награду „Београдски победник“ за свој роман „Папир“ на свечаности у Библиотеци града Београда.
Књижевник Горан Петровић примио награду „Београдски победник“ за свој роман „Папир“ на свечаности у Библиотеци града Београда. - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Књижевник Горан Петровић примио награду „Београдски победник“ за свој роман „Папир“ на свечаности у Библиотеци града Београда.
Наиме, Петровић је читао запис, белешку о свом личном искуству када је премијерно прошле године отишао на позив у Кучево, на своје књижевно вече.
„На моју велику срамоту, у тој библиотеци у Кучеву тада сам био први пут, јер ме је позвала директорка те установе Јована Дишић. Да није било ње и те књижевне вечери, не би било ни овог мог текста ‘Пећина‘‘, нагласио је Петровић и духовито описивао своју авантуру у месту које је први пут обишао и силазио у пећину што води ка промоцији књиге.
Испрва се бојао да уђе у ту пећину не знајући шта она има и носи, а и сами домаћини су се мало уплашили да у том мраку не изгубе свог драгог госта и звезду вечери.
„Осећао сам се као у каквом тамном вилајету: ушао, не ушао, узео – не узео, кајаћу се“, духовито је записао редове писац, те открио да је у том крају боравио давно и чувени српски географ, етнолог и научник Јован Цвијић, али није улазио у пећину.
Петровић је оценио да је књижевно вече тада било успешно.
Како каже, говорио је све шта је имао на уму о књизи и имао је пријатан сусрет са малобројном али срдачном публиком.
Свечана додела награде у свом садржају је подразумевала и читање одомака из романа „Папир са воденим знаком", које је интерпретирао млади глумац Јован Јовановић.
Подсетимо, књижевна награда "Београдски победник" се састоји од статуете Победника, аутора - академског вајара Зорана Кузмановића, плакете и новчаног износа од 10 000 евра у динарској противвредности.
Одлука за награду је донета већином гласова – председник жирија професор др Предраг Петровић и чланови др Наташа Анђелковић и проф. др Петар Пијановић гласали су за роман Горана Петровића, док су др Весна Тријић и др Слађана Илић гласали за редитеља Емира Кустурицу и његов роман „Видиш ли да не видим“ о аустријском књижевнику и нобеловцу Петеру Хандкеу.
Како је истакао данас председник жирија др Предраг Петровић, роман „Папир са воденим знаком“ Горана Петровића издвојио се својим поетичким и стилским особеностима, а аутор се одлучио да радњу романа смести у рани нови век и ренесансу.
Тиме је Петровић, надовезајући се на своја приповедачка опредељења, успео да активира жанровске и смисаоне обрасце који су били заступљени управо у овој уметничкој форми – гротеска, бурлеска, парабола, као и бокачовска ласцивност.
Председник жирија је читао опсежну и детаљну анализу романа у облику образложења, где је навео да аутор у делу има пажљиво изведене стилске и приповедачке метаморфозе, управо налик споменутог Бокача.
„Иако је прича смештена у доба ренесансе, она се може читати као алегорија и дијалог са нашим временом где се препознају теме као проблем положаја уметника и стварања у сложеном друштвеном контексту, однос популарне културе и високе уметности, као и апсурд и лицемерје епохалних политичких кретања“, записао је стручни петочлани жири.
У најужи избор за најбољи роман објављен на српском језику у 2022. години ушли су: „Властелинства“ Бојана Васића (Трећи Трг / Сребрно дрво), „Видиш ли да не видим" Емира Кустурице (Српска књижевна задруга), „Мир и мир“ Мирјане Новаковић (Лагуна), и „Теферич на Славији“ Сање Савић Милосављевић (Бедем књиге).
Предраг Петровић је нагласио да се у роману истиче како се на папиру пише у то доба, шта све може хартија да трпи, позиција уметника-писца се временом мења, тако да је ово богата романескна структура књижевног дела.
„Награђена књига Горана Петровића може се читати и самостално као део замишљеног циклуса романа-делте, која у нашој савременој књижевности отвара нове поетичке и жанровске могућности реактуелизације велике, романескне целине. На крају остаје исконска човекова потреба за причом и приповедањем, како су то стварали Милош Црњански, Иво Андрић, Мигуел де Севантес или Бокачо“, закључио је председник жирија.
Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков оценила је да награда „Београдски победник“ представља драгуљ у круни књижевних признања коју додељује ова културна установа, те је захвална свим издавачима и појединцима за учествовање у јакој конкуренцији.
© Tanjug / Страхиња АћимовићКњижевник Горан Петровић примио награду „Београдски победник“ за свој роман „Папир“ на свечаности у Библиотеци града Београда.
Књижевник Горан Петровић примио награду „Београдски победник“ за свој роман „Папир“ на свечаности у Библиотеци града Београда. - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Књижевник Горан Петровић примио награду „Београдски победник“ за свој роман „Папир“ на свечаности у Библиотеци града Београда.
Нинков је позвала читаоце да читају награђени роман „Папир са воденим знаком“ и „Иконостас“ такође од Горана Петровића, као и сва његова дела, и да се упознају са свим насловима ужег и најужег избора за ову награду, и најавила је ускоро доделу награде „Душан Радовић“ за дечију књижевност.
Горан Петровић је за роман „Папир“ већ освојио награду Вукове задужбине и „Бескрајни плави круг“ Матице српске из Новог Сада.
Књижевна награда „Београдски победник“ је настала 2021. године, оснивач је Библиотека града Београда, и према предиспозицијама, могу конкурисати романи искључиво на српском језику објављени од 15. децембра 2021. до 31. децембра 2022. године.
Претходни и уједно први лауреат „Београдског победника“ 2022. био је писац Драго Кекановић за свој роман „Приврженост“ (Српско културно друштво „Просвјета“, 2021).
Проглашење добитника награде Београдски победник у Библиотеци града Београда - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
КУЛТУРА
Победнички роман Горана Петровића: Папир са ког хучи историја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала