- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Москва: Представници ЕУ у Јерменији само ће појачати сукобљавање у региону

© AP Photo / Armenian Defense Ministry Press Service/PanPhotoЈерменски војници на граници са Азербејџаном
Јерменски војници на граници са Азербејџаном - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Уколико се у пограничним областима Јерменије појаве представници Европске уније, то ће само донети геополитичко сукобљавање у том региону и заоштрити постојеће противречности, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.
„Уколико се у пограничним областима Јерменије појаве представници Европске уније, која је постала привезак САД и НАТО-а и спроводи на простору Заједнице независних држава конфронтациону политику, то може да доведе само до геополитичког сукобљавања у региону и да заоштри постојеће противречности. Не треба да доводи у заблуду прокламовани цивилни карактер европске мисије – она се формира у оквирима Опште политике ЕУ у области безбедности и одбране са свим последицама које из тога проистичу“, наведено је у саопштењу.
Министарство иностраних послова Русије је констатовало да „покушаји Европске уније да се по сваку цену учврсти у Јерменији, да потисне посредничке напоре Русије, могу само да нанесу штету суштинским интересима Јермена и Азербејцанаца у њиховој тежњи да се врате мирном развоју региона“.
Москва је, како је наведено, уверена да је кључни фактор стабилности и безбедности утом региону у блиској будућности и даље „руски мировни контингент, који је ту размештен на основу заједничке изјаве лидера Русије, Азербејџана и Јерменије од 9. новембра 2020. године, као и руски граничари који се налазе на јерменским границама“.
„Они ће реаговати на понашање европских посматрача на основу развоја ситуације на терену“, додаје се у саопштењу.
Министарство је нагласило да, „у случају да су јерменски савезници и даље заинтересовани за ангажовање потенцијала ОДКБ-а, њена мисија може бити оперативно размештена у Јерменији“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала