- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Хтели су непријатеља – добили су осветника

© AP PhotoНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић никада у каријери није обезбедио пласман у полуфинале Аустралијан опена, а да на крају није освојио трофеј. Аустралија је прошле године од српског тенисера желела да направи непријатеља, срамно се подсмевао и домаћи тенисер Алекс де Минор, али освета није могла да буде лепша јер је Ђоковић прошао у јубиларно, десето полуфинале.
Танка је линија од непријатеља до осветника, а аустралијска јавност као да је то сметнула с ума када је у протеклих годину дана направила хајку на Новака Ђоковића. Девет пута је српски тенисер освајао Аустралијан опен, али Аустралијанци и даље нису схватили да Србин не намерава да стане.
У Аустралију је стигао носећи са собом тежак терет повреде задње ложе, али и коментара о лажирању те исте повреде. Није то било довољно па је Новак током мечева морао да слуша и пијане провокаторе и моли судију да их обезбеђење одстрани са трибина.
Као да се неко поигравао са једним од најбољих тенисера свих времена, па се крај није назирао. За пласман у четвртфинале Новак је морао да игра против Алекса де Минора, аустралијског тенисера, који му се током депортације подсмевао и гласно подржавао јавност да Ђоковића избаце из земље.

Непријатност или прилика за освету?

Ментално слабашни спортисти можда би поклекли пред изазовом, домаћа публика и играч који се јавно представио као непријатељ, међутим Новак, освајач 21 гренд слем титуле желео је тај меч и прилику да докаже Аустралијанцу ко је заправо он.
Као звер коју су желели да истребе, Новак је изашао на терен и надмудривао Де Минора из поена у поен. Уплашени Аустралијанац вероватно се у тим тренуцима кајао за све изговорено, али у Новаковој глави су одзвањале те речи.
У периоду Новакове депортације Де Минор се са Џејмсом Даквортом, такође аустралијским тенисером, уочи АТП купа подсмевао Новаку.
„Критеријуми су такви, медицински панел је независтан, ако је испунио те критеријуме, треба му омогућити да дође овде“, рекао је Дакворт.
Потом је баш Де Минор иронично додао: „То је баш политички коректно. Да...Као што је Џејмс мудро зборио. Рекао је праве ствари“, истакао је Аустралијанац.
Пре тога је Алекс ликовао због третмана Аустралије према Новаку.
„Уколико желиш да уђеш у земљу, две дозе вакцине и ту си. Аустралијанци су прошли кроз много тога због короне, а од играча се очекује да се вакцинишу и посвете тенису“, рекао је Де Минор када су Ђоковића депоротвали јер је у Аустралију стигао невакцинисан.
Када је Новак за три сета Де Минору допустио само пет гемова, Аустралијанац је схватио „са ким је имао посла“ па је морао да се правда.
„Мрзим како медији увек стварају контроверзу и извлаче ствари из контекста да би били насловни. Јуче су ме надиграли и декласирали. Како би било да се једном фокусирамо на тенис. Вратићу се на посао и побољшати се, можете рачунати на то. Хвала Аустралији“, рекао је аустралијски тенисер.
Баш као што је и Де Минор схватио да ће морати да „окрене плочу“ , схватили су и из Тениског савеза Аустралије и организације турнира па је Крег Тајли, директор Аустралијан опена, рекао да ће сви они који буду звиждали и вређали Новака бити избачени са његових мечева.
Расклањао је до полуфинала проблеме српски ас као од шале. Повреду је залечио, Аустралијанца ућуткао, а Аустралији се осветио и тек ће да се свети.

„Одувек сам био одлучан, али могуће да сам ове још одлучнији – због повреде и због свега што се дешавало прошле године. Расте самопоуздање и шаље поруку ривалима то што сам добио доминантно двојицу играча који су у форми. Не бих рекао да ми је раније недостајало одлучности, ја увек дајем све од себе, нарочито на Гренд слемовима. Знате, то су турнири који највише вреде, нарочито у овој фази моје каријере. Међутим, могло би се рећи да ове године постоји нешто додатно. Сада се осећам добро на терену, боље и боље како турнир одмиче. Био сам у сличној ситуацији много пута у животу – никада нисам изгубио полуфинале Аустралијан опена, надам се да ће тако и остати“, рекао је Новак после меча против Андреја Рубљова и јасно ставио до знања како се опходи према свима онима који су од њега покушали да направе непријатеља.

Жртва осветничког тениса морао је да буде и Андреј Рубљов, руски тенисер, који се нашао на Новаковом путу и остао без даха на крају меча јер је српски ас из њега исцрпео последњи атом снаге.
Наредни је Томи Пол, амерички тенисер, док у финалу највише прети да се нађе Стефанос Циципас, иако Новак тренутно делује непобедиво.
Новак је смислио план и остало му је само још два корака до остварења.
Аустралија која му се подсмевала, избацила га и приредила му највећу непријатнот у каријери мораће да му се поклони када буде освојио јубиларну десету титулу у Мелбурну.
Има ли боље освете?
►Погледајте емисију Миљанов корнер.
Били Џин Кинг  - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
СПОРТ
Славна Американка упутила апел: „Пустите Русе и Белорусе!“
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
СПОРТ
Узалуд забране, узалуд све – српске и руске заставе славе победу Ђоковића /видео/
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
СПОРТ
Новак славио – Срби заиграли коло у Мелбурну /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала