- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нове америчке антируске санкције – на удару „Вагнер“ и Пригожин

© Sputnik / Мария ДевахинаЗастава САД
Застава САД - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе уводе нове антируске санкције против правних и физичких лица, саопштило је америчко Министарство финансија.
У саопштењу се истиче да су САД прогласиле групу „Вагнер“ транснационалном криминалном организацијом и увеле санкције против структура и физичких лица повезаних са групом „Вагнер“, као и њеним оснивачем Евгенијем Пригожином.

„Данас се против групе 'Вагнер поново објављују санкције, јер је страна структура, која представља значајну транснационалну криминалну организацију, наводи се у саопштењу.

Америчке власти оптужују „Вагнер“ за криминалне радње у Централноафричкој републици, Малију и у Украјини.
Међу структурама, које су потпале под санкције због повезаности са групом „Вагнер су: руске компаније „Terra Tech АД „БАРЛ и кинеска компанија Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD, , заједно са луксембуршком „подружницом Spacety Luxembourg S.A. које јој наводно достављају сателитске снимке.
На списку лица против којих се уводе санкције су и директор „Удружења официра за међународну безбедностАлександар Иванов и Валериј Захаров, који је, према подацима Министарства финансија САД радио у групи „Вагнер“ и као саветник за националну безбедност председника Централноафричке републике.

На списку и вицепремијер Русије и председник Татарстана

Према саопштењу на сајту Министарства, санкције се уводе против предузећа за ремонт бродова, авијацијских компанија, као и против вицепремијера и министра индустрије и трговине Русије Дениса Мантурова, председника Републике Татарстан Рустама Миниханова и његове супруге Гулсине Миниханове.
Америчко Министарство истиче да Вашингтон уводи санкције против четири структуре, повезане са холдингом „Интеррос“ руског предузетника Владимира Потањина.
Санкције се уводе и против АД „Далекоисточни центар за ремонт и изградњу бродова“, као и компаније повезане са њим, АД „Североисточни ремонтни центар“, Националне авијационо-сервисне компаније, авиокомпаније „Авиакон Цитотранс“, ДОО „Чартер фрин лајт Москва“.
На списку су се нашли и Централни конструкторски биро „Лазурит“, ФГУП Научно-производна компанија „Гама“ и АД „Тера Текс“.

Стејт департмент увео визне санкције против више стотина представника руске војске

Истовремено, Стејт департмент је саопштио да САД уводе визне санкције против 531 представника Оружаних снага Русије због дејстава у Украјини.
„Стејт департмент је предузео кораке за увођење визних ограничења против 531 члана Оружаних снага Русије због дејстава, која угрожавају или крше суверенитет, територијални интегритет или политичку независност Украјине“, наглашава се у саопштењу.
Амерички ресор није објавио списак руских војних службеника.
Сједињене Америчке Државе претходно су 15. децембра прошириле санкције против Русије. На „црну листу“ Вашингтона укључен је руски предузетник Владимир Потањин, руски званичници и неколико компанија. Истог дана су стални представници земаља ЕУ усагласили девети пакет санкција против Русије.
Евгеније Пригожин - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
РУСИЈА
Зеленски молио директора ЦИА за убиство оснивача „Вагнера“, Пригожин реаговао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала