- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин: Руски робот „Маркер“ ће уништити НАТО тенкове

© Фото : Пресс-служба Роскосмоса / РКК «Энергия» / Уђи у базу фотографијаРобот "Маркер" на космодрому Восточни
Робот Маркер на космодрому Восточни - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Фонд перспективних истраживања (ФПИ) и компанија „Андроидна техника“ припремају борбену верзију робота „Маркер“ за уништавање НАТО тенкова „абрамс“ и „леопард“, написао је на Телеграму бивши директор „Роскосмоса“ и руководилац научно-техничког центра „Царски вукови“ Дмитриј Рогозин.
„Разговарао сам са колегама из ‘Андроидне технике’ и Фонда перспективних истраживања и сви су се сложили да ће наш ударни Маркер, до доласка тенкова ‘абрамс’ и ‘леопард’ у Украјину, бити припремљен за њихово уништавање“, рекао је он.
На модул робота „Маркер“ се могу инсталирати противтенковски ракетни системи, који су ефикасна средства у борби са савременим тенковима.
Раније је Рогозин за Спутњик изјавио да ће у фебруару у зону специјалне војне операције стићи четири робота „Маркер“ који ће бити у обавештајној варијанти и ударној верзији. Роботи ће учествовати у борбама након тестирања на полигону. Он је навео да овај робот моћи да аутоматски уништава тенкове „абрамс“ и „леопард“ и друге машине помоћу електронског каталога у контролном систему са сликама непријатељске технике.
Како је Спутњику изјавио војни експерт Виктор Мураховски, НАТО тенкови морају да делују у Украјини на удаљености мањој од 1.500 метара због врсте терена. Међутим, њихов оклоп је прилагођен да делује на удаљености од 2.000 метара. Додао је да западни тенкови имају велике габарите па су због тога погодна мета.
Робот „Маркер“ је произвела компанија „Андроидна техника“ заједно са Фондом перспективних истраживања. Роботски комплекс је тежак око три тоне и има најнапредније вештине аутономног кретања, а објекте препознаје помоћу технологија вештачке интелигенције. Аутономија платформе је обезбеђена модуларним мултиспектралним системом, у коме се подаци обрађују помоћу алгоритама неуронске мреже.
Немачка влада је 25. јануара објавила да ће Кијеву послати 14 тенкова „леопард“, а амерички председник Џозеф Бајден је саопштио да ће Кијеву испоручити 31 тенк М1 „абрамс“.
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
СВЕТ
Бајден: Испоручићемо Кијеву 31 тенк "абрамс"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала