- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Тајна молекуларних облака: Како се рађају планете погодне за настанак живота

CC0 / пиксабеј / Планета
Планета - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Посматрањем молекуларних облака, уз помоћ камера са свемирског телескопа „Џејмс веб“, научници верују да ће открити како настају планете погодне за живот.
Сачињeни од смрзнутих молекула водоника, гасова и прашине, молекуларни облаци представљају место на ком се рађају звезде и планете — и то углавном оне на којима је могућ живот.
Тим научника који се бави проучавањем таквих врста облака искористио је инфрацрвене камере свемирског телескопа и „завирио“ унутар једног по имену „Камелеон I“, који се налази на 500 светлосних година од нас.
Унутар њега су запажени замрзнути молекули карбонил-сумпора, амонијака, метана, метанола и других, што сугерише да ће од њих једног дана настати вруће језгро звезде или део егзопланете. Интересантно је да је њихова температура износила 263 степена Целзијусових и да они садрже елементе потребне за настанак светова на којима може да се развије живот — тј. молекуларни коктел познат као COHNS.
„Наши резултати пружају увид у почетну, тамну хемијску фазу формирања леда на међузвезданим зрнцима прашине која ће прерасти у каменчиће величине центиметар од којих се формирају планете“, објашњава аутор студије Мелиса Меклур из Леиден опсерваторије у Холандији.
Она и њен тим су идентификовали и нешто сложеније молекуле за које не знају која им је улога и за сада једино могу да понуде објашњење у виду хипотезе да се они највероватније формирају у молекуларним облацима, пре него што их звезда у настанку искористи за свој раст.
Ипак, питање које и даље остаје отворено за астрономе јесте како неки насељиви свет — попут нашег — добија свој коктел COHNS и да ли у том процесу играју одређену улогу комете и астероди.
„Ово је само први у низу спектралних снимака на основу ког видимо како лед еволуира од почетне синтезе до региона протопланетарних дискова који формирају комете. То ће нам рећи која мешавина леда и елемената, може бити испоручена на површине егзопланета земаљског типа или уграђена у атмосфере џиновских гасних или ледених планета“, рекла је Мелиса Меклур, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала