- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

УН: Испоруке тенкова Украјини ─ корак у погрешном правцу

© Фото : Public domain/U.S. Army/Sgt. Randis MonroeАмерички тенкови M1 "Abrams"
Амерички тенкови M1 Abrams - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Уједињене нације се залажу за успостављање праведног мира у Украјини у складу са међународним правом – ово што се сада дешава није кретање у том правцу, изјавио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик коментаришући масовне испоруке тенкова Кијеву.
Новинари су питали Дижарика да ли би хтео да се обрати странама сукоба, како би се избежао најгори сценарио у светлу све већих испорука тенкова Украјини.
Портпарол генералног секретара УН приметио је да се за народ Украјине већ одиграва веома лош сценарио и додао да неће давати коментаре сваки пут када Кијев добије ново оружје.

„Оно што бисмо желели да видимо је праведан мир у складу са Повељом УН и међународним правом. Али оно што видимо не креће се у том правцу“, нагласио је он.

„Међутим, то нас неће зауставити да пружамо хуманитарну помоћ“, додао је Дижарик.
Немачка влада је у среду саопштила да је донела одлуку да Украјини преда немачке тенкове „леопард 2“. Томе је претходио јако појачан притисак представника владиних партија на кабинет Олафа Шолца да што пре донесе позитивну одлуку о овом питању.
Такође у среду је Бела кућа потврдила своју намеру да пошаље 31 тенк М1 „абрамс“ у Украјину. Према речима америчких власти, за испоруку ових возила биће потребно неколико месеци. Осим тога, Вашингтон намерава да пошаље осам оклопних возила за евакуацију М88. У Белој кући су навели да се САД надају да ће испорука оружја Украјини не само помоћи Кијеву у одбрани, већ ће му омогућити и да поврати изгубљене територије, укључујући Крим.
Испоруке западних тенкова Украјини кавер - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Колико ће западних тенкова бити испоручено Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала