- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Биће брутално“: Банкарски гиганти спремају велика отпуштања

© AP Photo / Richard DrewГолдман Сакс
Голдман Сакс - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Светски банкарски гиганти се спремају за најобимнија смањења радних места од глобалне финансијске кризе 2008. године, пошто су руководиоци под притиском да смање трошкове након колапса прихода од инвестиционог банкарства, пише „Фајненшел тајмс“.
Отпуштања, за која се очекује да ће бројати на десетине хиљада, представљају промену правца у односу на масовно запошљавање у банкарском сектору у протеклих неколико година и оклевању да отпуштају особље током пандемије ковида 19, оцењује лист.
„Смањење радних места које следи биће изузетно брутално“, изјавио је Ли Такер, власник фирме за финансијске услуге „Силвермајн партнерс“.
Према његовим речима, у питању је ресетовање, јер су банке прекомерно запошљавале у последње две до три године.
Банке, међу којима „Креди Свис“, „Голдаман Сакс“, „Морган Стенли“ и „Банка Њујорк Мелон“, већ су почеле да гасе више од 15.000 радних места последњих месеци, а стручњаци очекују да ће и други да следе њихов пример.
Голдамн Сакс“ је недавно започео процес отпуштања до 3.200 запослених, што је 6,5 одсто радне снаге. Банка са Волстрита отпушта сличан број особља као 2008. године током светске финансијске кризе, али је у то време радна снага износила две трећине од садашњег броја.
„Морган Стенли“ је у децембру отпустио 1.800 запослених, што је нешто изнад два одсто укупне радне снаге.
„Банка Њујорк Мелон“ планира у првој половини године да отпусти нешто мање од три одсто радне снаге, што је око 1.500 запослених.
До сада највеће резове најавио је „Креди Свис“. У октобру прошле године, банка је најавила да ће укинути 9.000 радних места у наредне три године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала