- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Генерални секретар УН: Неонацизам главна унутрашња претња за неке државе

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗастава УН испред седишта Уједињених нација у Њујорку
Застава УН испред седишта Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Неонацизам је главна унутрашња претња за неке државе, изјавио је поводом Дана сећања на жртве Холокауста генерални секретар УН Антонио Гутереш.

„Покрети неонациста, присталице надмоћности беле расе сваким даном постају све опаснији. Они практично данас представљају претњу број један по унутрашњу безбедност читавог низа држава и претњу која се развија брже од других“, рекао је Гутереш и додао је горка истина да антисемитизма има свуда и да је та појава на рекордно високом нивоу.

У последњих годину дана ортодоксни Јевреји били су мета напада на улицама Менхетна, ђацима су се ругали у Мелбурну, банери са порукама мржње били су постављени на мосту на ауто-путу у Лос Анђелесу а кукасти крстеви су балонима спуштен на споменик жртвама у Берлину, навео је генерални секретар.
Подсетимо, Генерална скупштина УН је у децембру усвојила руску Резолуцију „Борба против величања нацизма, неонацизма и других видова пракси које доприносе ескалацији модерних форми расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости“.
За Резолуцију је гласало 120 држава, 10 је било уздржано а против 50, међу њима, Немачка, Аустрија, Италија, Канада, Чешка, Естонија, Француска, Мађарска, Јапан, Летонија, Пољска, Шпанија, Украјина, Британија, САД.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
РУСИЈА
Путин: Русија води политику која спречава да се злочини попут Холокауста понове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала