- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Какве везе имају сајтови РТ и Спутњика са хапшењем Шпанца који је слао писма са експлозивом

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаШтанд РТ-а на Петербуршком међународном економском форуму
Штанд РТ-а на Петербуршком међународном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Суд у Шпанији изнео је мишљење да то што је Шпанац осумњичен за слање писама са експлозивом посећивао, између осталог, сајтове Спутњика и РТ потврђује да је тиме желео да натера власти земље да одустану од подршке Украјини, саопштио је истражни судија.
Према саопштењу за јавност, иако нема индиција да је оптужени припадао или сарађивао са било којом терористичком или организованом групом, контекст почињених кривичних дела, као и примаоци писама са експлозивом указују да је 74. годишњи Шпанац покушао да изврши притисак на органе државне власти Шпаније да би их приморао да повуку подршку Украјини.
У саопштењу се наводи да, према мишљењу судије, ове циљеве потврђују упорност у извршењу радњи, као и посете садржајима веб сајтова, које је осумњичени посећивао, укључујући Russiatoday.com; РТ, www.armas.es, портал, који себе назива „глобалним дигиталним издањем о оружју на шпанском језику“, www.quimica.es; и sputniknews.com.
Због наведеног, суд је одлучио да осумњиченом одреди притвор због ризика од бекства, понављања кривичног дела и прикривања извора доказа.
Према судској одлуци, 74. годишњи Шпанац терети се за шест кривичних дела тероризма, по једно за свако послато писмо са експлозивом, а између осталог била су упућена шпанском премијеру Педру Санчесу, америчкој и украјинској амбасади у Мадриду, као и Министарству одбране. Због послатих писама, нико није погинуо, а један службеник украјинске амабасаде је повређен.
У среду је саопштено да је приведен мушкарац из провинције Бургос који је пре одласка у пензију радио као државни службеник. Претпоставља се да је деловао сам.
Протести у Мадриду — највећи изазов Санчезу - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Протест против шпанске владе у Мадриду /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала