- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Најпознатији египтолог: Откривена најстарија мумија икада пронађена

© Flickr / Paul HudsonМумија
Мумија - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Египтолози су у близини главног града Каира открили фараонску гробницу у којој се налази можда најстарија и „најкомплетнија” мумија откривена икада, изјавио је вођа тима за ископавање, најпознатији египтолог тренутно Захи Хавас.
Мумија стара 4.300 година пронађена је на дну отвора од 15 метара у недавно откривеној групи гробница пете и шесте династије у близини Степасте пирамиде у Сакари, рекао је он новинарима, преноси Ројтерс.
Мумија је била у каменом ковчегу од 25 тона у окну у које је тим ушао, каже Хавас, напомињући да је само поклопац тежио пет тона.
Како је додао, када је тим отворио поклопац, пронашао је „најстарију, најлепшу мумију прекривену слојевима злата, са каишем на глави и наруквицом на грудима, што указује да је реч о богатом човеку“.
Међу многим другим откривеним предметима из Старог краљевства биле су и две гробнице, од којих једна датира из владавине краља Унаса током Пете династије, између 2494. и 2487. пре нове ере, рекао је Хавас.
Три статуе које представљају једну особу такође су пронађене у окну, а девет других статуа пронађено је иза лажних врата.
„Статуе су важне јер нам по први пут дају сазнања о уметности у Старом краљевству. То укључује двоструке статуе, појединачне статуе, статуе слугу, све врсте различитих статуа”, објашњава археолог.
Како је најавио, још један камени ковчег сличан оном са мумифицираним богаташем такође је откопан и биће отворен следеће недеље.
Хавас је рекао да откриће значи да је ово гробље било место за где су сахрањивани веома угледних људи, "по важности одмах после краља".
Степенаста пирамида је била прва коју су стари Египћани икада изградили, између 2667. и 2648. пре нове ере, током ране Треће династије, и најстарија је позната староегипатска камена грађевина, наводи Министарство туризма и антиквитета земље.
Сакара, огромна некропола око 32 километра јужно од Каира, била је место многих запањујуц́их откриц́а, укључујуц́и и погребни храм краљице Неарит – супруге краља Тетија, првог краља шесте династије Старог краљевства, који је откривен 2021. године
Исте године археолози су на том месту открили гробницу главног благајника краља Рамзеса Другог, који је владао Египтом између 1279. и 1213. пре нове ере.
У мају прошле године ту је откривена и велика гомила древних бронзаних статуа и саркофага.
Мумија „златног дечајка“ стара 2300 година - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
ЖИВОТ
Откривене тајне „златног детета“ са 50 амајлија /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала