- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Орбан обећао: Нећемо дозволити да ЕУ прошири санкције на руску нуклеарну енергију

© East News / Photoshot/REPORTER/Attila Volgyi / Уђи у базу фотографијаАтомска станица "Пакш"
Атомска станица Пакш - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Мађарска неће дозволити да се европске санкције прошире и на руску нуклеарну енергију, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

„Нећемо дозволити увођење санкција које ће још више повећати инфлацију у Мађарској. Овде је најважнија цена енергије. Зато нећемо дозволити да се реализује план проширења санкција и на нуклеарну енергију“, рекао је Орбан за радио „Кошут“.

Мађарска има једну нуклеарну електрану – „Пакш“ која је изграђена према совјетском пројекту. Према различитим подацима, овај објекат производи више од половине укупне електричне енергије у земљи.
Раније је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио да је немогуће обезбедити снабдевање земље енергијом без нуклеарне електране, те да Будимпешта неће подржати никакве санкције које ограничавају сарадњу са Русијом у овој области.
Мађарска нуклеарна електрана Пакс, која је пуштена у промет осамдесетих година прошлог века, има четири реактора које је саградила Русија, са комбинованим капацитетом око 2.000 мегавата.
Мађарска задовољава половину својих енергетских потреба преко Пакса и планира да у сарадњи са Русијом повећа капацитете те електране за још два реактора.
Иначе, Украјина је још раније позвала ЕУ да уведе санкције руској државној компанији за нуклеарну енергију Росатом, али је Мађарска и тада блокирала ту иницијативу.
Заставе Мађарске и ЕУ на улазу у председничку палату у Будимпешти - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
РУСИЈА
Орбан питао народ, они се изјаснили: Огромна већина Мађара против санкција Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала