Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Састанак Српске листе и мештана Лепосавића због експропријације земљишта коју спроводи Приштина

© Sputnik / Теодор АнастасијевићИградња базе Јасеновик за тзв. полицију Косова
Иградња базе  Јасеновик за тзв. полицију Косова - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Представници Српске листе Зоран Тодић и Игор Симић одржали су састанак са власницима парцела и представницима неколико насеља и села у општини Лепосавић због одлуке приштинских власти о експропријацији великог комада земљишта на ком су договорили да се о свему обавести Канцеларија ЕУ у Приштини, Унмик, ОЕБС, Кфор и представници Квинте.
На састанку са мештанима насеља Лешак, засеока Засеље, села Мекиниће и Дрен, на коме су о најновијој једностраној одлуци Приштине упознати власници и наследници предметних парцела, договорено је и да се ангажује правни тим који ће поднети жалбу на ову противправну одлуку којом се, како је саопштила Српска листа, правним насиљем отима српска земља.
„Имајући то у виду наглашавамо да у општини Лепосавић живе Срби - домаћини, које нико није претходно нити обавестио нити консултовао те питао да ли су сагласни са овом експропријацијом, као ни власнике ових парцела, јер знају да би добили негативни одговор, тако да нема говора да је ова одлука донета у јавном интересу, већ у интересу оних који би да Србе протерају са Косова и Метохије“, истиче се у саопштењу.
Додали су да ће као легитимни представници српског народа, о данашњем састанку и захтеву власника парцела и мештана, обавестити и уложити протест свим међународним представницима и захтевати да се престане са институционалним насиљем од стране Приштине према нашем народу, а спорна одлука укине.
„Диктаторски режим Аљбина Куртија мора престати са једностраним потезима којима свесно ради против интереса српског народа који вековима живе на својој земљи“, поручују из Српске листе.
Влада привремених приштинских институција усвојила је 16. јануара одлуку за проглашење инфраструктурних пројеката од јавног интереса у селу Дрен и у Лешку у општини Лепосавић, за чију је реализацију, како је наведено, потребно покренути и спровести поступке експропријације и процене имовине за све уписане власнике, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала