- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Немачки министар одбране: Нема ни говора о слању ловачких авиона Кијеву

Пратите нас
У току је 338. дан руске специјалне војне операције у Украјини. И даље се воде борбе за заузимање Угљедара, а руска војска тврди да ће заузимање тог града променити баланс снага на фронту. Након САД и Немачке, бројне западне земље саопштиле су да ће послати Украјини своје тенкове.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:55 27.01.2023
У неколико области Украјине проглашена је ваздушна опасност.
19:02 27.01.2023
Медији: Бразил одбио да на захтев Немачке пошаље муницију за тенкове у Украјину
Бразилски председник Луис Ињасио да Силва одбио је захтев немачке Владе за испоруку муниције за тенкове „леопард“ како не би провоцирао Русе, објавило је издање „Фоља де Сао Пауло“.

„Лула је ставио вето на испоруке муниције из Бразила за тенкове у Украјини. Председник је одбио захтев Берлина да би сачувао неутралност и како не би провоцирао Русе“, наводи се у материјалу издања.

18:32 27.01.2023
Пољски вицепремијер и министар одбране Маријуш Блашчак рекао је да је иницирао формирање коалиције држава за снабдевање Украјине модерним оклопним возилима.
„На моју иницијативу у групи смо држава које поседују тенкове ‘леопард 2А4’, разматрамо формирање коалиције донатора модерног тенковског наоружања Украјини“, написао је он на Твитеру.
18:29 27.01.2023
Нема ни говора о слању ловачких авиона Кијеву, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус.
„Мислим да о томе нема ни говора“, рекао је он у интервјуу за „Зидојче цајтунг“.
Он је додао да су ловци далеко сложенији системи од тенкова, да имају сасвим другачији радијус деловања и ватрену моћ.
„У супротном бисмо се одлучили за такав корак, корак од којег бих сада и те како желео да одвратим“, додао је Писторијус.
17:47 27.01.2023
САД не виде никакав наговештај завршетка сукоба у Украјини, рекао је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
16:56 27.01.2023
Приликом ревизије граничне цене за руску нафту Америка и значајан број савезника желе да се очува граница од 60 долара, док Естонија, Литванија и Пољска траже снижавање на 40-50 долара, пише Блумберг.
16:11 27.01.2023
Француска ће помоћи Украјини да „поврати свој суверенитет“
Испоруке наоружања Украјини не значе учешће у сукобу, Француска не ратује против Русије, сматрају у француском Министарству спољних послова.
Министарка иностраних послова Француске Катрин Колона је током посете војној бази Чинку у Румунији поручила да Париз треба да помогне Украјини не само да се одбрани, већ и да поврати свој суверенитет и независност.
Према њеним речима, мир ће наступити онда када се ситуација побољша, када Украјина буде могла да промени баланс снага у њену корист.
Тада ће бити моменат за обнављање дијалога, оценила је она.
15:55 27.01.2023
Русија ће збрисати са лица земље наоружање којим се хвале САД и земље Запада, изјавила је сестра севернокорејског лидера, Ким Јо Џонг.
„Не сумњам да ће сва војна техника којом се хвале САД и Запад бити збрисана са лица земље када се суочи са неуништивим борбеним духом и снагом херојске руске војске и народа“, рекла је она.
Према њеним речима, Америка која пумпа Украјину оружјем, подстиче ескалацију сукоба.
Северна Кореја ће увек бити у истом рову са војском и народом Русије која брани „достојанство и част“ државе, суверенитет и безбедност, рекла је Ким Јо Џонг, пренела је државна новинска агенција Северне Кореје КЦНА.
„Америка, снабдевајући Украјину великом количином наоружања истакла се подстичући наставак нестабилних дигађаја у свету, а недавно је њихов антируски став постао још очигледнији када су и званично саопштили о испорукама тенкова“, рекла је она, додајући да САД воде прокси рат с циљем уништења Русије како би остварила хегемонију.
Управо су САД главни кривац за ситуацију, Америка је та која угрожава стратешку безбедност Русије и без САД свет ће бити далеко спокојнији.
15:39 27.01.2023
Украјинске снаге гађале су Доњецк и Горловку, на Макејевку је пало 15 пројектила.
15:38 27.01.2023
Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да ће бити прекасно ако амерички тенкови „абрамс“стигну у августу.
Он је за ТВ „Скај њуз“ рекао да је Украјини потребан велики број тенкова.
„Пет, осам, десет тенкова неће ништа решити на бојном пољу“, рекао је он.
15:33 27.01.2023
Швајцарска поштује људска права и у овом моменту нема правних основа за трансфер замрзнутих руских актива Украјини, рекла је државни секретар Министарства спољних послова Швајцарске Лилијан Ле.

„Швајцарска поштује људска права, а право на имовину јер једно од њих. У овом тренутку немамо никакве правне основе да Украјини пребацимо руске активе блокиране у земљи“, рекла је она на брифингу за новинаре на питање Спутњика.

14:32 27.01.2023
Испорука америчких тенкова „абрамс“ трајаће много месеци
Испорука тенкова „абрамс“ Украјини трајаће много месеци, изјавио је координатор за стратешку комуникацију у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
„Тенкови 'леопард' од Немачке и европских савезника вероватно ће стићи тамо за релативно кратко време, можда стигну и да помогну украјинским трупама на пролеће и лето. Америчким тенковима 'абрамс' биће потребно више времена, биће потребно још много месеци пре него што стигну тамо“, рекао је Кирби за „Си-Ен-Ен“.
Коментаришући изјаву председника Украјине Владимира Зеленског о томе да Кијев жели од Запада ловце, Кирби је истакао да „не може ништа одређено да каже о будућим пакетима помоћи Украјини“, али да је Вашингтон у контакту са Кијевом по питању подршке.
Такође је казао да амерички председник Џо Бајден прилично често разговара са Зеленским, те да би амерички лидер могао да посети Украјину „у неком одговарајућем тренутку, али сада није време за то“.
Кирби је истакао и да САД и НАТО нису директно умешани у дешавања у Украјини, него да је реч о сукобу Русије и Украјине.
13:23 27.01.2023
САД: „Леопарди“ за офанзиву Украјинаца на Маријупољ и Мелитопољ
Украјинска војска могла би да искористи западне тенкове „леопард“ за офанзиву у југоисточном правцу, пише лист „Политико“, позивајући се на бившег команданта копнених трупа САД у Европи, генерал-потпуковника Бена Хоџеса.
По његовом мишљењу, Кијев ће се устремити на Маријупољ и Мелитопољ како би „пресекао копнени мост Русије са Кримом“.
„Украјинци ће настојати да вишеструко и са незаустављивом снагом гађају копнени коридор“, рекао је Хоџес.
13:10 27.01.2023
Руско-српске војне вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“ - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Специјална операција у Украјини
Брифинг руске војске: Масовним ракетним нападима спречена испорука НАТО наоружања на фронт
11:28 27.01.2023
Руска војска завршава опкољавање Артјомовска
Руска војска завршава опкољавање града Артјомовска, саопштио је командант специјалних снага „Ахмат“ и заменик команданта другог војног корпуса народне милиције ЛНР Апти Алаудинов.

„Већ су блокирани скоро сви путеви кретања противника. Остао је још један правац којим се мање-више могу кретати, али је и он већим делом под нашом контролом“, рекао је Алаудинов за „Први канал“.

Како је прецизирао, ситуација је „у потпуности под контролом“ руских снага.
Алаудинов је истакао да украјинске снаге „у агонији“ пребацују додатне јединице у Артјомовск, али да трпе губитке већ на прилазима граду.
10:57 27.01.2023
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Америка да жели могла би да заврши конфликт у Украјини
10:05 27.01.2023
Руска војска учврстила позиције на ободу Угљедара
Руска војска учврстила је своје позиције на ободу Угљедара и практично је очистила сву територију предграђа, саопштио је саветник шефа администрације Доњецке Народне Републике.
Он је такође рекао и да украјинске снаге сада пребацују у Угљедар снаге из Артјомовска како би одбранили град.
09:47 27.01.2023
Пољска спремна да Украјини пошаље 60 тенкова
Пољска је спремна да Украјини пошаље 60 тенкова, од којих су 30 типа ПТ-91 „тварди“, изјавио је премијер те земље Матеуш Моравјецки.
Како је рекао, те тенкове ће Пољска послати и поред већ обећаних тенкова „леопард 2“.
„Спремни смо у овом тренутку да пошаљемо 60 наших модернизованих тенкова, од којих су 30 тенкови ПТ-91. Поред тих тенкова, штаљемо и 14 немачких `леопардова`“, истакао је он.
Он је подсетио и да је Пољска већ послала Украјини 250 тенкова пре годину и нешто дана.
Иначе, тенк ПТ-91 „тварди“ је основни борбени тенк из Пољске, заснован на совјетском тенку Т-72М1. Први прототип је произведен 1993. године, а у употребу је уведен 1995. године.
09:31 27.01.2023
Трамп: Зауставио бих конфликт у Украјини за 24 часа
Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да би зауставио конфликт у Украјини за свега 24 часа.
„Да сам ја председник рата између Русије и Украјине никада не би било. Чак и у овом тренутку да сам председник могао бих да се договорим и да зауставим овај ужасни рат и то за свега 24 часа“, рекао је он.
09:21 27.01.2023
Руска војска: У Запорожју још увек испипавамо терен – офанзива тек предстоји
Руска војска у Запорожју још увек испипава терен, а главна офанзива тек предстоји, изјавио је представник запорошке администрације Владимир Рогов.
„Тренутно вршимо извиђање терена спорадичним биткама. Стратешка иницијатива је на нашој страни. То су само локални маневри, а главна офанзива тек предстоји“, рекао је он.
Тренутно се битке у Запорошком правцу воде у близини Орехова и Гуљапоља.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала