- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова упутила савет новој америчкој амбасадорки: Не понављајте грешке ваших претходника

© Sputnik / Асатур ЕсаянцАмеричка амбасадорка у Русији Лин Трејси
Америчка амбасадорка у Русији Лин Трејси - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Москва разуме да нова амбасадорка САД у Русији Лин Трејси сада практично нема слободу маневара, али се нада да ће она узети у обзир грешке једног од њених претходника Мајкла Мекфола и да се неће мешати у унутрашње послове Русије, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„С обзиром на вриштећу русофобију у политичкој елити САД, нова америчка амбасадорка практично нема слободу маневара. Надамо се да ће нова амбасадорка узети у обзир грешке једног од својих претходника, сада већ признатог русофоба Мекфола. Мешање у наше унутрашње послове под плаштом рада са цивилним друштвом муњевито је претворило ту особу у отпадника. Не бих саветовала новој амбасадорки да иде овим погрешним путем“, поручила је Захарова.
Како је додала, руска страна би могла да посаветује Трејсијевој да „престане да пева исту песму и да не понавља исте грешке – да се не препусти месијанству и менторским манирима који су сада неумесни“.
„Што се тиче могућности побољшања руско-америчких односа у светли хибридног рата који нам је Вашингтон фактички објавио, ми, наравно, сада не разговарамо у тим оквирима. О каквом могућем побољшању може бити говора ако они доносе одлуку о испоруци тешког наоружања из којег ће убијати наше грађане“, казала је она.
По њеним речима, сматрало би се напретком ако се билатерални односи не би погоршали, „али у то је тешко веровати“.
Раније је саопштено да је нова амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Русији Лин Трејси стигла у Москву.
Амерички Сенат је крајем децембра одобрио именовање Трејси за амбасадора у Русији. Она је прва жена у историји на тој дужности у Русији. Говори руски језик и већ је имала прилику да живи и ради у Москви – од 2014. до 2017. године обављала је функцију заменика амбасадора.
Амбасадорка САД у Москви Лин Трејси - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
РУСИЈА
Нова америчка амбасадорка стигла у Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала