- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

"Глупи" телефони и паметна деца – рубикове коцке замениле екране

CC0 / / Школа – илустрација
Школа – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
Након што је још једна школска година започела учесталом употребом мобилних телефона и паметних сатова у току наставе и све распрострањенијом појавом дигиталног вршњачког насиља, колектив основне школе „Ратко Митровић“ донео је одлуку о забрани мобилних телефона не само у току наставе већ за читаво време боравка у згради школе и школском дворишту.
Након што су у тој београдској школи тим за здравље и безбедност и стручни актив за развојно школско планирање разговарали о предузимању корака ка спречавању ширења дигиталног вршњачког насиља и ометања наставе коришћењем мобилних телефона, дошло се на идеју о потпуном укидању телефона у и ван учионица.

У току првог полугодишта смо приметили да деца користе телефоне у већој мери него иначе. Имали смо неколико васпитно-дисциплинских поступака за коришћење телефона на часовима у току наставе а велики проблеми су настајали за време одмора када деца користе телефон и фотографишу или снимају своје другаре што наравно није дозвољено, рекла је за Спутњик директорка ОШ „Ратко Митровић“ Светлана Милутиновић.

© Sputnik / Милица Тркља / Светлана Милутиновић, директор ОШ "Ратко Митровић"Светлана Милутиновић, директор ОШ "Ратко Митровић"
Светлана Милутиновић, директор ОШ Ратко Митровић - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Светлана Милутиновић, директор ОШ "Ратко Митровић"
Приликом излагања предлога наставничко веће се апсолутно сагласило са његовим садржајем и закључили су да би таква одлука била најбоља како за децу тако и за запослене у циљу несметаног одржавања наставног процеса али и социјализације деце која би у том случају време између часова проводила разговарајући и дружећи се.
Било је покушаја и у другим српским школама да се укине коришћење телефона али су се они односили само на њихово коришћење за време наставе. ОШ „Ратко Митровић“ је отишла корак даље и забранила их потпуно – до изласка из школског дворишта. Родитељи су већински подржали ову иницијативу.
© Sputnik / Милица Тркља / Цртеж основца из ОШ "Ратко Митровић"Цртеж основца из ОШ "Ратко Митровић"
Цртеж основца из ОШ Ратко Митровић - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Цртеж основца из ОШ "Ратко Митровић"

Ми имамо 588 ученика и од почетка другог полугодишта четворо њих је прекршило правило и телефони су им били одузети. Ја сам обавестила одељенске старешине које су позвале родитеље, родитељи су дошли у школу и разговарали смо. Они схватају нашу добронамерност, добили су наравно дететов телефон који су однели кући.

Идеја јесте да свако дете има право на две опомене због недозвољеног коришћења мобилних телефона, након чега ће уследити упис у електронски дневник а затим ће се спровести активности појачаног васпитног рада. На самом крају би следила и смањена оцена из владања.

Ових дана сам разговарала са ученицима, били смо у ходницима заједно за време одмора, на часовима и оно што је позитивно јесте да деца добро реагују на ову одлуку, свиђа им се то и наравно у једном тренутку су схватили да могу више времена да проводе разговарајући са другарима. Они су сад почели да доносе у школу рубикове коцке, карте, читају стрипове, књиге су им у рукама, нису телефони, одушевљено каже директорка Милутиновић.

Школски психолог Гордана Блажовић такође подржава ову одлуку, напомињући да све има своју добру и лошу страну али да разлози који говоре у прилог забрани телефона далеко превазилазе евентуалне мане. Она је мишљења да избегавање неке ситуације и репресивне мере неће утицати на промену става код деце али да ће деца сама временом увидети да им се одлагањем мобилних телефона пружају неки други, за њих до сада неистражени хоризонти.
© Sputnik / Милица Тркља / Горадана Блажовић, школски психолог у ОШ "Ратко Митровић"Горадана Блажовић, школски психолог у ОШ "Ратко Митровић"
Горадана Блажовић, школски психолог у ОШ Ратко Митровић - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Горадана Блажовић, школски психолог у ОШ "Ратко Митровић"

Биће на неки начин принуђени да више комуницирају, да се више друже, да на тим неким социјалним стварима проводе време и наравно да развијају праве социјалне вештине а не само социјалне вештине на друштвеним мрежама, каже Блажовићева.

Деца ће бити усмеренија једни на друге и увидеће одређену страну живота која им је дигиталним временом у којем су рођени ускраћена.

Пуно деце доноси рубикову коцку у школу, доносе карте, доносе сличице зато што један број ученика просто мора нешто да ради. Већина деце проводи сваки слободан тренутак на мобилном телефону велики број деце игра игрице и навикли су на све такве брзе адреналинске активности које се брзо смењују и онда просто морају нешто рукама да раде.

О негодовању родитеља психолог каже да га је наравно било али претежно из наизглед практичних разлога попут тог да неће моћи да се договоре са децом око времена и места налажења, међутим, када им је аргументовано објашњено да је увођење спорне праксе у интересу њихове деце и да не представља никакву казну, прихватили су.
© Sputnik / Милица Тркља / Цртеж основца из ОШ "Ратко Митровић"Цртеж основца из ОШ "Ратко Митровић"
Цртеж основца из ОШ Ратко Митровић - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Цртеж основца из ОШ "Ратко Митровић"
О спровођењу одлуке ће се постарати дежурни наставници који се ионако већ налазе у ходницима, учионицама и дворишту, надгледајући децу. Од почетка спровођења забране мобилних телефона у ОШ „Ратко Митровић“ прошло је свега неколико дана, али запослени тврде да је разлика већ приметна.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала