- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шпанце је спасао Американац са искуством из Србије – а Србију може Србин који доминира Шпанијом

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈован Новак
Јован Новак - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
Док позвани и непозвани покушавају да укажу на „неминовност“ да у кошаркашким репрезентацијама држава не би требало да буде препрека за ангажовање страних играча на дефицитарним позицијама, у српској кошарци ствари и нису лоше како се понекад чини.
Прошлогодишње Европско првенство је кошарци донело невиђени парадокс да једну велику спортску нацију каква је Шпанија до златне медаље одведе Американац, Лорензо Браун, некадашњи кошаркаш Црвене звезде.
Шпанија и Француска - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Евробаскет 2022
Европа је избегла срамоту – амерички „Шпанац“ ипак није добио награду
Лош резултат српског тима је многе потерао да се ангажују у агитовању за довођење страног играча и у репрезентацију Србије, нарочито када су у питању две позиције за које постоји бојазан од кризе квалитета.
У првом реду се ту ради о месту плејмејкера, Србија је на Европском првенству имала само једног класичног организатора игре, најкориснијег играча Евролиге Василија Мицића и било је јасно да је то недовољно, односно да не може цео терет командовања игром екипе да падне на једна леђа.
Пример Шпаније указује на то да је сличан проблем решен довођењем Американца, али бар према актуелним играма у сезони, чини се да се решење за српски проблем налази управо у – Шпанији!
Јован Новак, некадашњи млади репрезентативац Србије, најбољи је организатор игре, односно асистент у реномираној шпанској АЦБ лиги са просечно 7,4 успешних додавања у екипи Фуенлабраде.
Колико је Новак доминантан асистент у АЦБ лиги сведочи и податак да је први после њега Даријус Томпсон из Басконије са 6,5 додавања, а затим следи Дани Перес са 6,4 – дакле осим Вршчанина нико нема више од седам асистенција по утакмици!
Он је у досадашњој сезони одиграо 16 мечева, на сваком више од 20 минута, чак на појединим и преко пола сата је проводио на терену, а у четири наврата је имао и двоцифрен број асистенција.
Практично на половини сезоне, пошто је претходне за Фуенлабраду одиграо 32 утакмице, Новак је уписао 119 асистенција, а за целу прошлу је имао 190, што простом рачуницом доводи до тога да би могао да има далеко преко 200 успешних додавања за саиграче уколико настави овим ритмом.
Новак има 28 година, достиже пуну кошаркашку зрелост и сасвим је сигурно да би селектор Светислав Пешић требало да обрати пажњу на њега у контексту наредних изазова репрезентације Србије, односно квалификација за Мундобаскет.
Наредни прозор је у фебруару и биће веома занимљиво видети кога ће Пешић моћи да има на располагању, имајући у виду сукоб ФИБА и Евролиге који и даље траје и директно одређује са којим играчима ће екипе наступити.
Да Србија може да има значајан проблем видело се у претходном прозору када је турски Ефес забранио Василију Мицићу да заигра за Србију управо против Турске јер евролигашки клубови имају право на то.
Ергин Атаман - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
СПОРТ
Атаман забранио Мицићу да игра за Србију против Турске!
Уколико се таква околност поново, за Србију ће бити веома важно да добро пробере међу доступним играчима, а како је дефицитарна плејмејкерска позиција, Новак се намеће као озбиљно решење за наредни период.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала