- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У нападу украјинских снага на болницу у ЛНР 14 погинулих; Пољански: САД саучесник у ратном злочину

© Sputnik / Максим Захаров / Уђи у базу фотографијаХотел у Алчевску који су украјинске снаге гранатирале системом Химарс
Хотел у Алчевску који су украјинске снаге гранатирале системом Химарс - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
Министарство одбране Русије саопштило је да су украјинске снаге данас извеле циљани напад „хајмарсима“ на локалну болницу у Новоајдару на територији ЛНР. Погинуло је 14, а рањено 24 пацијената и особља болнице.
Како се наводи, у болници коју су гађале украјинске снаге, лекари су месецима пружали помоћ локалном становништву и војницима.
Министарство је саопштило да овај напад на цивилну медицинску установу представља тежак ратни злочин кијевског режима.
Сви одговорни за планирање и реализацију ракетног напада на болницу биће откривени и сносиће одговорност, наводи се у саопштењу.

САД – саучесник у злочину

Први заменик сталног представника Русије у Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански сматра да су Сједињене Америчке Државе директни саучесници ратног злочина Кијева, услед кога је погинуло 11 цивила.

„Још један украјински монструозни ратни злочин. Четрнаест цивила је погинуло у болници од ракета, које су послале САД. А, као што знамо од украјинских званичника, циљеви 'хајмарса' усаглашавају се са Вашингтоном“, написао је Пољански на свом налогу на друштвеним мрежама.

Он је оценио да то чини САД директним саучесницима и да амерички порески обвезници морају да знају како се користи њихов новац.

У напад умешани и плаћеници?

Према процени војног стручњака и потпуковника ЛНР у пензији Андреја Марочка, у ракетни напад на болницу можда су умешани и плаћеници из НАТО земаља.
Он сматра да је напад „хајмарсима“ био 100 одсто испланирован и да се не може назвати случајношћу. Према његовим речима, напад на медицинску установу је био договорен са чланицама НАТО.
Сенатор са Крима Сергеј Цеков прокоментарисао је да кијевски режим, гађајући болнице, подсећа на нацисте из Другог светског рата и да је потребна међународна истрага догађаја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала