- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Уметност изнад свега | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
Какво значење данас исијава слоган „Уметност изнад свега“ под којим се одиграва 16. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“, у каквом су односу уметност и слобода и зашто у данашњем свету нема неког ко би, као Емил Зола, устао у одбрану невиног човека – о свему томе говори оснивач фестивала Емир Кустурица.
Да ли га је награда за будуће филмове додатно обавезала на писање новог сценарија и режију неког будућег остварења, зашто је трагикомедија друго име за његов ауторски рукопис настао из осећаја да је живот и тужан и жалостан и смешан, за „Орбиту културе“ открива овогодишњи лауреат Кустендорфове награде „Дрво живота“, прослављени драмски писац, сценариста и редитељ Душан Ковачевић.
Шта се крије иза застрашујућег Плана 75, како звучи порука „стар си, умри“ открива јапанска редитељка Чије Хајакава која у истоименом филму открива тамну страну приче о еутаназији.
Јесмо ли заборавили Соју Јовановић, позоришну, филмску и тв редитељку која је дуже од пола века свој рад уграђивала у темеље српске модерности – од Београдског драмског чији је била један од оснивача, Нушићијаде, до мјузикала чији је и данас заштитни знак, како је унука славног Паје Јовановића остала чак и без ваљане монографије и да ли је време да се та неправда исправи – нека су од питања за драматурга Александру Милошевић, ауторку изложбе „Соја Јовановић – позоришно дело“ , поставке која је поводом века од рођења и 20 година од смрти велике редитељке отворена у Музеју позоришне уметности.
Како су из наше националне историје скрајнути деспот Ђурађ Бранковић и прича о судбини његовог рукописног блага из дворске библиотеке, има ли наде да се књиге однете из Смедерева након пада 1459. и потом расуте по свету врате, макар и у дигиталном облику – објашњава директорка Народне библиотеке у Смедереву Марина Лазовић која за Спутњик открива шта се све налазило у нашој највећој средњовековној дворској библиотеци чији је власник био Ђурaђ Бранковић.
О изложби фотографија „Траг у времену – моћ прошлог тренутка“ јединственом фотодокументу времена од 1999. до 2022. године али и о објективом испричаној причи о судбинама малих људи којима се убрзано догађала историја – разговарамо са њеним аутором, фотографом Зораном Јовановићем.
Гост „Орбите културе“ је и овогодишња добитница Нинове награде критике за роман године, песникиња Даница Вукићевић, ауторка награђеног романа „Унутрашње море“.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Уметност изнад свега | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала