- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Овај догађај је без преседана“: Ванредно стање на Новом Зеланду /видео, фото/

© AP Photo / Dean Purcell/New Zealand HeraldАутомобили заробљени на путу у Окланду.
Аутомобили заробљени на путу у Окланду. - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
Три особе су погинуле, а најмање једна се води као нестала након што је рекордна количина падавина погодила Окланд, највећи град на Новом Зеланду, где је проглашена ванредна ситуација.
„Наш приоритет је да осигурамо да становници Окланда буду безбедни, да имају смештај, као и приступ основним услугама које су им потребне“, изјавио је премијер Крис Хипкинс, који је одмах по проглашењу ванредне ситуацију долетео у Окланд војним авионом.
„Ово је догађај без преседана у последње време“, рекао је Хипкинс и навео да се, према прогнозама, очекују обилније кише, упркос привременом престанку падавина.
Петак је био највлажнији дан икада забележен у Окланду, према метеоролошким извештајима, јер је количина кише која би обично падала током целог лета погодила град у једном дану.
Због падавина, затворени су ауто-путеви, а вода је продрла и у куће. Током ноћи, стотине људи остало је заробљено на аеродрому у Окланду, након што су отказани сви летови, а делови терминала поплављени.
© AP Photo / Hadyen Woodward/New Zealand HeraldПоплаве су покренуле и клизишта.
Поплаве су покренуле и клизишта. - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Поплаве су покренуле и клизишта.
Премијер Новог Зеланда је навео да је око 3.500 домова остало без струје, али да је снабдевање електричном енергијом поново успостављено у већини места.
Ватрогасна служба и служба хитне помоћи Новог Зеланда саопштиле су да је особље примило више од 2.000 хитних позива и да су екипе реаговале у више од 700 ситуација.
Према наводима локалних званичника, спасено је 126 особа које су биле заробљене у кућама или аутомобилима.
© AP Photo / Elizabeth Binning/New Zealand HeraldПоследице невремена на Новом Зеланду.
Последице невремена на Новом Зеланду. - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Последице невремена на Новом Зеланду.
Због невремена отказан је и концерт британског музичара Елтона Џона у Окланду, на којем се у петак очекивало око 40.000 људи. Како је саопштено, ни други концерт планиран за суботу неће бити одржан, пренео је АП.
„Ер Нови Зеланд“ саопштио је да су поново успостављени домаћи летови у и из Окланда, али још није извесно када ће се наставити међународни ваздушни саобраћај.
Управа за хитне случајеве Окланда објавила је да су северни, северозападни и западни делови града погођени великим поплавама, као и да се очекује погоршање ситуације и да се отвара центар за смештај евакуисаног становништва у Западном Окланду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала