- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.
Арина Сабаленка и Јелена Рибакина - Sputnik Србија

Московљанка није имала снаге – Белорускиња је преокретом освојила трофеј на Аустралијан опену!

Пратите нас
Арина Сабаленка, белоруска тенисерка, освојила је своју прву Грен слем титулу савладавши у финалу Аустралијан опена репрезентативку Казахстана, рођену Московљанку Јелену Рибакину, преокретом од 4:6, 6:3, 6:4.
Публика је видела спектакуларан дуел две сјајне тенисерке, мноштво бриљантних удараца, јаких и прецизних сервиса, а интензитет меча није ишао на руку Рибакиној, освајачици претходног Вимблдона, па је Сабаленка успела да се упише у листу шампионки Грен слем турнира, први пут у каријери.
Ривалке су силовито ушле у дуел, разорни сервиси су „пуцали“ на обе стране, деловало је да неће бити брзе прилике за брејк, али је све демантовала Рибакина и од 0:40 у трећем гему стигла је до брејка и вођства од 2:1.
Узвратила је Сабаленка у осмом гему, направила је брејк за поравнање, али је већ у наредном сервис грешкама дозволила Рибакиној да поврати предност и шансу да сервира за освајање првог сета, што је и искористила за 6:4.
Велику прилику је Рибакина добила на старту другог сета, погађала је линије и стигла до две брејк лопте, али је Сабаленка успела да се одупре нападима и да не дозволи рани брејк који би практично био увод у пораз.
© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeАрина Сабаленка и Јелена Рибакина
Арина Сабаленка и Јелена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Арина Сабаленка и Јелена Рибакина
Са таквом енергијом ушла је Белорускиња и у наредни, али је промашај из форхенда омогућио Рибакиној да одбрани свој сервис-гем, што није био случај у четвртом када је Сабаленка стекла предност.
Уследили су низови компликованих гемова, играло се на разлику, грешило, погађало, „пуцало“ је на све стране, у осмом гему је Рибакина спасла две сет лопте за Сабаленку, али није успела трећу у деветом гему, за 6.3 и изједначење.
Нису попуштале ривалке на старту одлучујућег сета, низали су се феноменални ударци и поени, потпуно су изједначене биле Рибакина и Сабаленка, било је пропуштених и брејк шанси и предности, али је после шест гемова и укупно два сата игре било 1:1 у сетовима, 3:3 у гемовима.
Седми гем је донео и први брејк, попустила је Рибакина под силовитим налетима Сабаленке и изгубила свој сервис-гем, а Белорускиња је затим бруталним сервисима потврдила велику предност.
У десетом гему је виђена спектакуларна борба, Рибакина се нашла под великим притиском, успевала је да се одупре, али после три неутралисане није успела и четврту меч лопту па је Белорускиња освојила прву Грен слем титулу у каријери.
© AP Photo / Mark BakerАрина Сабаленка и Јелена Рибакина
Арина Сабаленка и Јелена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Арина Сабаленка и Јелена Рибакина
Директан пренос сте могли да пратите на Спутњику.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
12:15 28.01.2023
6:4, 3:6, 4:6 – Крај! Титула за Сабаленку!
Феноменалан ритерн Рибакине је поништио очајан бекхенд, а Сабаленка се потом реванширала лошим форхендом.
Рибакина није попуштала, освојила је наредни поен, али је поново погрешила и дозволила изједначење.
Силовитим сервисом Сабаленка је стигла до меч лопте – шокирала је све на трибинама дуплом сервис грешком за изједначење, а новом погођеном линијом добила је нову прилику да заврши меч.
Рибакина је напала други сервис који је погодио линију, преузела је контролу и поново изједначила да би затим бриљантним форхендом стекла брејк прилику, практично погодивши линију.
Неутралисала је Сабаленка опасност најбржим сервисом у дуелу, трећу меч лопту стекла је после грешке Рибакине и погођеног врха мреже, али ни њу није искористила промашивши форхенд за неколико центиметара.
Сјајним сервисом и још бољим нападом Сабаленка је добила и четврту прилику коју је и искористила за победу и титулу!
Сабаленка - Рибакина, Аустралијан опен, финале - Sputnik Србија
12:03 28.01.2023
6:4, 3:6, 4:5 – Рибакина остала у мечу
Деловало је да је Сабаленка одустала од овог гема, али је ипак наставила са разорним ударцима и није дозволила брз завршетак гема за Рибакину.
Московљанка је ипак форхендом завршила девети гем.
11:59 28.01.2023
6:4, 3:6, 3:5 – Сигурна Сабаленка!
Суровим ритерном Рибакина је ушла у осми гем, Сабаленка је изједначила сервисом, а на исти начин је и преокренула резултат.
Нападима на форхенд Рибакине Сабаленка је дошла до две гем лопте, прву је испуцала у аут, а другу је Рибакина реализовала спектакуларним ритерном из форхенда.
Сервис је Белорускињи донео нову предност, а Московљанка је опет силовито напала за изједначење.
Није Рибакина успела да врати наредни сервис, а ас ударцем је Сабаленка завршила гем.
11:52 28.01.2023
6:4, 3:6, 3:4 – Сабаленка сломила Рибакину!
После два добра поена Рибакина се лоше наместила и промашила је форхенд, а затим је уследило и изједначење захваљујући бриљантним ударцима Сабаленке.
Суровим форхендом Белорускиња је стекла брејк лопту, али је сервис поново спасао Рибакину и донео егал.
Наставила је Сабаленка са притиском и добила нову шансу за брејк, али ни ову није искористила јер није успела да врати фантастичан сервис Рибакине.
И опет је почетни ударац Московљанке био неухватљив за ривалку, за предност, једнако као и њен бекхенд за Рибакину у наредном ударцу.
Јелена је посустала, дозволила је нову брејк шансу, није било ни првог сервиса, а суровим нападом Сабаленка је направила брејк!
11:44 28.01.2023
6:4, 3:6, 3:3 – Гем без драме
Савршеним сервисима Сабаленка је стекла значајну предност и успела је да је искористи без веће драме.
11:41 28.01.2023
6:4, 3:6, 3:2 – Рибакина спречила брејк
Феноменалним кретањем Рибакина је омогућила себи одличне прилике за директне поене, али је пољуљала дупла сервис грешка, прва у мечу.
Уследио је промашај из форхенда за изједначење, а управо је тај ударац Сабаленки омогућио брејк лопту.
Бруталан први сервис је спасао Рибакину, још један ас јој је донео предност, али је форхенд поново био лош – за изједначење.
Предивном комбинацијом Рибакина је стекла нову предност, жестоко је нападала Сабаленка у наредном и изједначила, али је Јелена феноменалним бекхендом дошла до нове шансе да заврши гем, што је и успела.
11:34 28.01.2023
6:4, 3:6, 2:2 – Сабаленка без грешке
Силовитим ритерном Рибакина је отворила себи простор за поен, Сабаленка је хитро одговорила за изједначење, а милиметарски промашај Јелене донео је Арини и прву предност.
Сигурна је била Белорускиња до краја гема.
11:29 28.01.2023
6:4, 3:6, 2:1 – Жестоке размене
Максимално агресивна је била Сабаленка, али је Рибакина сигурном игром стигла до гема.
11:26 28.01.2023
6:4, 3:6, 1:1 – Сигурна Сабаленка
Добар сервис гем за Белорускињу.
11:23 28.01.2023
6:4, 3:6, 1:0 – Сервис помогао Рибакиној
Две прилике за гем стекла је Рибакина на старту трећег сета, али Сабаленка није желела лако да се преда.
Рибакина је све решила сервисом.
11:17 28.01.2023
6:4, 3:6 – Сет за Сабаленку!
Позивницом на мрежу Сабаленка је „поклонила“ изједначење на 30:30, али је уследио бруталан 11. ас ударац у мечу за нову сет лопту.
Искористила је ас ударцем из другог сервиса за враћање на нулу!
Сабаленка - Рибакина, Аустралијан опен, финале - Sputnik Србија
11:13 28.01.2023
6:4, 3:5 – Рибакина остала у сету!
Дубоке лопте Сабаленке су правиле проблеме Рибакиној толико да је Белорускиња стигла до две брејк и сет прилике.
Ас је неутралисао прву опасност, а феноменална бекхенд паралела је била довољна за изједначење.
„Прошетала“ је Рибакина Сабаленку у наредном поену, све је одбранила и на крају је савршеним волејем стекла предност коју није искористила закуцавши лоптицу у мрежу.
Сервис је поново помогао Московљанки да поведе и да заврши гем.
11:06 28.01.2023
6:4, 2:5 – Рибакина без прилике за напад
Није Рибакина успевала да укроти сервис Сабаленке, више је то чинила Белорускиња својим грешкама, али се и добро сналазила чак и у тешким моментима, пребацујући енергију на своју страну.
Гем је завршила рутински за велику предност.
11:03 28.01.2023
6:4, 2:4 – Веома компликован гем
Поново је Сабаленка жестоко ушла у гем, напала је сервис Рибакине и стигла до две брејк лопте, Московљанка је прву неутралисала почетним ударцем, а другу грешком риваке за изједначење.
Суровом разменом Рибакина је освојила трећи поен у низу за предност, прочитала је наредни ударац Сабаленке, али је напад био исувише јак.
Невероватним бекхендом Сабаленка је стекла нову брејк лопту, али је прокоцкала ту шансу лошим ритерном.
Сервис је донео предност Рибакиној, лоша процена наредног ритерна значила и нови егал, наредни почетни ударац је завршен као директан поен, а грешка Сабеленке и крај гема.
10:53 28.01.2023
6:4, 1:4 – Сигурна Сабаленка!
Уместо две брејк прилике Рибакина је погодила мрежу за егал, а потом је Сабаленка одличном комбинацијом стигла до предности.
Није дуго то потрајало, опет је било изједначено, а дупла сервис грешка Белорускиње дала је Казахстанки брејк прилику.
Бриљантном бекхенд паралелом Сабаленка је неутралисала опасност упркос одличном сервису Рибакине за нови егал, а затим је дошла и до предности коју није искористила.
Сигуран смеч јој је донео нову гем лопту, а бруталан ас и крај!
10:45 28.01.2023
6:4, 1:3 – Брејк за Сабаленку!
Као да се претплатила Сабаленка на погађање линија, у четвртом гему је на тај начин стигла до брејк прилике, али је Рибакина на то реаговала ас ударцем за изједначење.
Погрешила је форхендом Московљанка и дозволила нову шансу противници, жестоко је промашила први сервис, а после другог је промашила цео терен!
10:38 28.01.2023
6:4, 1:2 – Ас за миран сан
Још једном велика борба, поново изједначење и тек после предности Сабаленка је ас ударцем завршила гем.
10:35 28.01.2023
6:4, 1:1 – Неизвестан гем
Сабаленка је успела да укроти сервис Рибакине, низале су се грешке на обе стране и стигло се до изједначења.
Белорускиња је један форхенд избацила у аут што је Казахстанки дало прилику да заврши гем и она је то искористила.
10:29 28.01.2023
6:4, 0:1 – Сабаленка се извукла из проблема
Савршено је Рибакина стартовала други сет, погађала је линије и стављала притисак на ривалку на крају стигавши до две брејк лопте.
Прву је Сабаленка неутралисала уз много среће и помоћ мреже, а другу уз помоћ саме ивице линије.
Добар сервис јој је донео шансу да заврши гем, а сјајним форхендом је то и успела.
10:21 28.01.2023
6:4 – Сет за Московљанку!
Рибакина осваја први сет!
Сабаленка - Рибакина, Аустралијан опен, финале - Sputnik Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала