- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Већ виђене уцене: Нови захтев Брисела Босни а тиче се – Руса

© Фото : РТРСВојска РС
Војска РС - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
Захтев Европске уније, Босни и Херцеговини да као земља кандидат, уведе визе за држављане Руске Федерације, још једна је у низу провокација која има за циљ да удаљи Републику Српску од Москве, сматра професор др Стевица Деђански из Центра за развој међународне политике.
Деђански додаје да није изненађен овим захтевом ЕУ јер је одавно јасно какве су намере Запада према Републици Српској.

Већ виђене уцене ЕУ

„Све што они раде има за циљ да уцењују и ми то већ знамо одавно. Европска унија нема од почетка никакав искрен однос према Србији, а поготову према Републици Српској, и то што су се сад сетили да траже визе од БиХ за руске држављане је нови показатељ њихових намера. Јер, шта њима значи да БиХ уведе визе Русима? Ништа! Сем додатног притиска на Милорада Додика“, истиче наш саговорник.
Чињеница је, додаје Деђански, да им сметају добри односи РС са Русијом и да ће због тога покушати све, без обзира да ли је то по законима или не.
„У крајњем случају, ЕУ смета добар односа РС и са Мађарском. Дакле, са свима који ЕУ нервирају, а чине добро за РС. После овога с визама, смислиће сигурно нешто ново,“ уверен је Деђански.
Према његовим речима, ЕУ ништа не добија чак ни тиме да БиХ уведе санкције Русима, исто као што не би имала ништа од тога да Србија уведе санкције Русији, као што траже.

Срби не смеју да имају пријатеље

„Другим речима, они не добијају ништа али бисмо ми изгубили добре односе и могућност сарадње у будућности са нама пријатељском земљом. Тако да је очигледно да желе да на међународном плану натерају српско биће да се посвађају са пријатељима. Нервира их што уопште имамо пријатеље попут Русије, Кине и тако даље, па онда користе своје механизме уцене да нас натерају да се удаљимо од њих и да останемо сами. Сигуран сам да ми то нећемо да урадимо и да нећемо пристати на то, али питање је шта у овој ситуацији Додик може да предузме да овако нешто спречи,“ напомиње Деђански.
Кад је реч о новом захтеву из Брисела за БиХ, ЕУ се позива на Извештај који је објављен у децембру 2022. године, где се наводи да БиХ и даље не испуњава критеријуме за либерализацију визног режима са шенгенским простором и да је зато препоручено да БиХ као земља - кандидат у потпуности усклади своје спољне, безбедносне и трговинске политике са политикама ЕУ. А да због доброг функционисање безвизног режима са ЕУ од БиХ се очекује и потпуну усклађеност са визном политиком ЕУ, која не предвиђа безвизни режим са Русијом.
Овим поводом огласила се и Амбасада Русије Федерације у Сарајеву и истакла да ЕУ поставља превише захтева БиХ. У саопштењу достављеном PTPC-у из Амбасаде Русије наводе да постојећи Споразум о безвезном режиму обезбеђује повољне услове за развој веза између две земље.
„Уверени смо да тренутни законски оквир одговара првенствено интересима БиХ, једне отворене земље коју ЕУ тежи да претвори у колонију“, поручили су из руске Амбасаде.
Самит у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
РЕГИОН
ЕУ тражи да БиХ уведе визе држављанима Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала