- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Затворена биралишта на председничким изборима у Чешкој, излазност преко 60 одсто

© AP Photo / Petr David JosekПредседнички избори у Чешкој
Председнички избори у Чешкој - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
Бирачка места у другом кругу избора за председника Чешке затворена су данас у 14 часова по локалном времену и у току је пребројавање гласова, а излазност је премашила 60 одсто, преноси агенција РИА Новости позивајући се на чешке медије.
"Изборне комисије су почеле да пребројавају гласове. Према наводима полиције, није било озбиљнијих инцидената у вези са процедуром гласања “, наводи се у извештају Чешка ТВ .
Први круг председничких избора у Чешкој одржан је од 13. до 14. јануара, излазност је била 68,24 одсто.
Генерал армије у пензији, бивши шеф војног комитета НАТО , 61-годишњи Петр Павел , добио је 35,4 одсто и заузео прво место, а са њим је у други круг, у коме се гласало јуче и данас, прошао бивши премијер и милијардер, 68-годишњи Андреј Бабиш , са 34,99 одсто освојених гласова.
За победу на изборима довољно је да један од кандидата у другом кругу да добије просту већину гласова.
Прелиминарни резултати гласања биће објављени вечерас, а сутра ујутро ЦИК ће објавити званичне резултате.
Инаугурација новог председника биће одржана 8. марта.
Павел, који је своју војну каријеру започео у комунистичкој Чехословачкој и наставио у структурама НАТО, наступао је са програмом који је наглашавао припадност Чешкој ЕУ и НАТО и подржао даљу војну подршку Украјини.
Павел жели да евро као монета замени чешку круну, а истровремео се залаже и за хомосексуалне бракове у Чешкој.
Андреј Бабиш, који је био премијер Чешке у периоду од 2017. до 2021. године, важи за једног од најбогатијих људи у земљи.
Настојао је да током кампање представи Павела као кандидата владајуће коалиције, а садашњу економску ситуацију упоредио је са периодом када је био премијер, користећи слоган "За време Бабиша је било боље", преноси портал сезнам.цз.
У завршном делу кампање Бабиш се трудио да игра на страх од сукоба у Украјини код уплашених бирача, који се већ суочавају са отежаном економском ситуацијом у земљи, оцењује Ројтерс.
Павел по свим прогнозама важи за јасног фаворита, а позната чешка кладионица Типспорт је на његову победу данас понудила квоту 1,06, док је за победу Бабиша расписана квота 10,6, преноси сезнам.цз
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала