- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Холандски адмирал: НАТО спреман за директан сукоб са Русијом

© AP Photo / Virginia MayoПредседник Војног комитета НАТО-а адмирал Роб Бауер
Председник Војног комитета НАТО-а адмирал Роб Бауер  - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Пратите нас
Северноатлантска алијанса спремна је за директну конфронтацију са Русијом, изјавио је председник Војног комитета НАТО-а, холандски адмирал Роб Бауер, у интервјуу за португалску телевизију „РТП“.
Он је рекао да је после почетка специјалне операције у Украјини НАТО одлучио да учврсти источно крило Алијанске, упутивши додатне снаге у Мађарску, Словачку, Бугарску и Румунију.
„Мислим да је то важан сигнал Русима да се наш став променио: да им покажемо да смо спремни, ако им падне на памет да дођу до (граница) НАТО-а“, истакао је Бауер.
Истовремено се оградио да ће НАТО бити спреман да одговори само уколико Русија пређе црвену линију инвазијом на неку од земаља-чланица Алијансе.
Бауер је нагласио да земље-чланице НАТО-а треба да буду боље припремљене, пошто војна иницијатива сада припада Русији.
„Чињеница да ваш непријатељ има боље оружје није проблем вашег непријатеља. То је ваш проблем“, констатовао је он.
Он је оценио и да се мора повећати производња у одбрамбеној индустрији.
„Морамо да повећамо производњу одбрамбене индустрије и већ се све више разговара о тој теми на националном нивоу. То би могло да значи давање приоритета одређеним сировинама, одређеним производним капацитетима потребним за одбрамбену индустрију, а не за цивилну. О овим приоритетима треба разговарати… ратној економији у мирнодопским условима“, објаснио је Бауер.
Он је истакао да је у последњих четврт века глобална економија функционисала по принципу „сада и тада“, али су значајни материјално-технички ратни губици открили слабост оваквог приступа.
Како је навео, обе стране троше много муниције и деструктивног материјала: борбене тенкове и авионе.
„Обе стране морају да купе доста сировина и муниције да би наставиле да се боре. Проблем за обе стране је што и западна и руска одбрамбена индустрија морају да повећају производњу“, рекао је он.
Да би се постигла ова транзиција, биће неопходна промена менталитета становништва, што је крајност коју је описао као „тешку“.
„Морамо се побринути да Руси не добију рат у Украјини. Ако то учине, имаћемо много већи проблем у смислу новца и одбране: Руси ће бити на нашим границама“, упозорио је он.
Бауер је истакао пренаоружавање као један од главних приоритета Алијансе, за коју је такође признао да је изгубила монопол на војну иницијативу. У међувремену, Москва има стратешке циљеве који превазилазе Украјину и настоји да поврати димензије бившег Совјетског Савеза, закључио је он.
Војно-историјска реконструкција на Бородинском пољу, посвећена 180. годишњици Бородинске битке - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
РУСИЈА
Све маске пале за ноћ: После Наполеона и Хитлера, Запад опет креће на Русију – чему ли се надају…
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала