- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска уништила две америчке хаубице М777 и два „паладина“

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуске самоходне хаубице "Мста СМ2" у зони специјалне војне операције
Руске самоходне хаубице Мста СМ2 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Пратите нас
У протекла 24 часа уништена су два артиљеријска система М777 америчке производње, две самоходне артиљеријске хаубице америчке производње „паладин“ и један противбатеријски радар америчке производње АН/ТПКу-50, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Портпарол је додао да су у купјанском правцу јуришна и армијска авијација и артиљерија „Западне“ групе трупа извеле напад на људство и технику 14. и 92. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Харковској област и Луганској Народној Републици.
У Харковској области сузбијена су дејства четири диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине. Током протеклог дана у овом правцу убијено је до 50 украјинских војника, а уништен оклопни транспортер и самоходна хаубица „Акација“.
У краснолиманском правцу ударима оперативно-тактичке, армијске авијације и артиљеријском ватром групе трупа „Центар“ поражене су украјинске снаге у Луганској Народној Републици и Доњецкој Народној Републици.
Губици непријатеља у овом правцу су: 110 погинулих украјинских војника и уништено једно борбено возило пешадије, четири борбена оклопна возила, самоходни топ „Нона С“ и борбено возило вишецевног лансера „Град“.
У доњецком правцу јединице групе трупа „Југ“ заузеле су повољније положаје и погодиле непријатељске јединице у областима насеља Курахово и Антоновка и ДНР.
Код Краматорска у Доњецкој Народној Републици уништено је складиште муниције 81. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине. У овом правцу убијено је до 90 украјинских војника, а уништено борбено возило пешадије, два борбена оклопна возила, 14 аутомобила, две самоходне хаубице „Акација“, две хаубице Д-20 и Д-30 и два лансера „Ољха“ и „Смерч“.
У јужнодоњецком и запорошком правцу јединице групе снага „Исток“ наставиле су офанзивна дејства и извеле напад на непријатеља у рејонима насеља Угљедар, Пречистовка и Шевченко у Доњецкој Народној Републици и Дорожњанка у Запорошкој области.
Код Пречистовке и Угљедара уништена су два складишта артиљеријске муниције украјинских снага. Током протекла 24 часа у овом правцу убијено је и рањено до 100 украјинских војника, а уништен је један тенк, два борбена оклопна возила, три камионета, два аутомобила и две самоходне хаубице „Акација“.
У херсонском правцу уништена су два контрабатеријска радара америчке производње АН/ТПКу-36 и АН/ТПКу-48, као и једно складиште артиљеријске муниције украјинских снага.
Руски ПВО системи су током претходног дана оборили четири украјинске беспилотне летелице у Доњецкој и Луганској Народној Републици.
Такође је пресретнуто 16 ракета испаљених из вишецевних ракетних система „хајмарс“, „Ољха“ и „Ураган“ у ДНР и Херсонској области.
Осим тога, у рејону насеља Нови Свет у ДНР оборена је противрадарска ракета америчке производње „ХАРМ“.
Од почетка специјалне војне операције уништено укупно: 381 авион, 204 хеликоптера, 2.980 беспилотних летелица, 402 противваздушна ракетна система, 7.670 тенкова и других оклопних борбених возила, 995 борбених возила за вишецевне ракетне системе, 3.956 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 8.218 јединица специјалних војних возила.
Хеликоптери Ми-28 (лево) и Ка-52  - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Зеленски о ситуацији код Артјомовска и Угљедара: Веома тешко због „руских јуриша“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала